Image_4180490_126Към момента няма голям туроператор в България, който да има групови откази заради наводненията по морето.Това каза на пресконференция заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев. Той отбеляза, че е имало черен ПР във връзка с наводненията, който се генерирал от български издания и се репродуцирал в чуждестранния печат. Неоспорим факт е, че имаме доста критична от гледна точка на климатичните условия година, въпреки всичко при тези изключително трудни условия можем да бъдем до голяма степен сигурни, че нивото на професионализъм на работещите в бранша е много високо, допълни Ботев.

Той посочи, че данните, които са официална статистика, сочат равномерност на заявките на туристи от генериращи пазари за България. Освен това тази седмица ще бъда издадена триста хилядната виза за руски туристи в консулската ни служба в Москва. Миналата седмица е била издадена сто хилядната виза от консулската служба в Киев. Проблемите по-скоро са свързани с девалвацията на местните валути, отбеляза Ботев. Ако има спад, то той е при така наречените Last Minute оферти.

Този пазар формира около 20% от клиентите, допълни Ботев. От туристическият бизнес заявиха, че очакват незабавно решение на МС, с което да бъдат получени 2,250 млн. лева от общо 10 млн. лева за национална туристическа реклама. Общата целева сума за национален туристически маркетинг от държавния бюджет и оперативните програми е на стойност 28 млн. лева за тази година. Ботев отбеляза, че бюджетът на Кипър за национална туристическа реклама за миналата година е бил 32 млн. евро.

От бизнеса заявиха, че 60 млн. лева е адекватният бюджет за нормално управление на туризма и посочиха, че едно евро в национална реклама връща приблизително 200 евро в националната икономика. Друго искане на туристическия бранш е депутатите да приемат Закона за туризма, който чака финалното си гласуване на второ четене в зала. Най-вероятно това няма да се случи в рамките на този парламент.

Заместник-министър Бранимир Ботев информира, че на вчерашното заседание на Националния съвет по туризъм са били приети промени в правилника за работа на съвета, с които в заседанията му ще могат да участват учени от БАН и водещи университети, както и от БПЦ. По този начин ще се подпомогне формирането на визията за туризма и за по-специализираните туристически продукти.