e2da22467e56aa2b4298e93cfa48b16eАвстрийският кореспондент Кристиан Вершутц се намира на мястото на катастрофата на малайзийския самолет Боинг 777 в Грабов, предаде ИноТв. Той разказа пред зрителите, че съдебни експерти тук все още няма, както няма и обяснение за отсъствието им на мястото на трагедията.

„Аз не разполагам с информация за малайзийските експерти. Но аз мисля, че тук трябва да има две групи експерти, като една от тях трябва да бъдат съдебни, които да изследват телата на загиналите. И аз не разбирам, защо те вече не са тук. Те могат да пристигнат от Киев до Днепропетровск и след това, както направих аз, да пътуват до тук с кола и да изследват останките”, заяви журналистът.

„За експертите, които трябва да разследват причините за катастрофата, може би, е по-сложно. Територията е по-голяма, при това в околностите има сражения, тоест безопасността в случая, може да бъде сериозен проблем. Но защо съдебните експерти все още не са пристигали тук за разследване на причините за падането на самолета – това не мога да разбера”, учуден е репортерът.

Описвайки обстановката в района, където е паднал самолетът, Вершутц отбеляза: „Около мястото, където е паднал самолетът е спокойно. Но на разстояние от 20-30 км от него ситуацията е съвсем различна. Водят се ожесточени сблъсъци за Луганск. Вчера вечерта под обстрел попаднаха покрайнините на Донецк. Очевидно обстрелът бе от страна на украинската войска. Пострадаха жилищни домове и училища. Това означава, че всичко както и преди, се свежда до военното решаване на конфликта или до опит за такова решаване”.

Припомняме, че до този момент единствената международна делегация, която е посетила мястото на трагедията е ОССЕ.
Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/eksperti-katastrofata-izsledvat-1421715.html#ixzz386EoHxId