Сега четете
Живка Гичева умря бързайки за сватба

Живка Гичева умря бързайки за сватба

3a_yr21egЗаради тях любимото й телевизионно отроче – предаването „Вариант 3“ беше едно от най-гледаните и популярни предавания на БНТ и спечели наградата за най-добро шоу в 3 поредни години, а Гичева бе обявявана за най-добър тв журналист. Освен водещ, тя бе и сценарист на шоуто заедно с известните драматурзи Христо Бойчев и Иван Кулеков. В него тя за първи път произнесе култовата си фраза „Шъ съ оправим“. Според очевидци, веднъж по време на снимки тя избухва в силен смях. след като й се налага да спомене крилатата си фраза за хиляден път.

Предаването стартира през септември 1988 година, в ефира на единствената по онова време телевизия. Излъчва се всяка събота, а водещата не се притеснява да се показва с големи обеци или ефектни гердани въпреки забраните от ония години, които налагат липсата на бижута. Преди това е била репортер и редактор на новините, а след това по модел на „Вариант 3“ възникна предаването „Другата България“, в което Живка показва живота на българите зад граница. Акцентира не на вечно мърморещите и нереализирани имигранти, а на направили кариера зад граница. Тя е един и от идеолозите на предаването „Защо не! с Марта Вачкова“ пак по БНТ.

След връщането на Симеон Сакскобургготски у нас Живка реши да търси ново поприще в телевизията, подобно на много свои колежки като Диляна Грозданова и Милена Милотинова. Тя е на второ място в листата за депутати на царистите в Кърджали, но не влезе в Народното събрание, защото НДСВ не успява да вкара нито един свой представител от района. Слуховете я гласят за шеф на БНТ на мястото на любимката на Иван Костов Пили Попова, но това също не става.

След като излиза от БНТ, журналистката се занимава с корпоративен и политически пиар. има собствена бизнес рубрика във вестник „Банкер“, става изпълнителен директор на тв „Здраве“. Живка е сред създателите на проекта ТВ2, който по-късно стана ПРО БГ, но днес и двете телевизии са отдавна забравени. Тя бе уволнена като програмен директор на ТВ2, но по-късно и да започне работа по ново културно предаване. Премиерата му е само броени дни след смъртта на Гичева, а водеща е Петя Дикова, която сега има собствено предаване по Би Ти Ви. Живка си отива едва на 52 години, седмица след рождения си ден при зверска катастрофа на път за Варна, където я чакат за сватба на неин приятел.

Пътува с дъщеря си 28-годишната тогава Владимира Клянева и гаджето й, което шофира колата. На мокрия път преди
Търговище автомобилът се блъска в камион. На един от десните завои приятелят на младата жена губи управлението на колата, навлиза в насрещното платно и се блъска челно в товарно „Рено Премиум“. Водачът на другия автомобил се разминал без сериозни наранявания.
След сблъсъка в последния ден на август Гичева и двамата й спътници били откарани в болницата в Търговище, където по-късно журналистката е починала.

Вижте и

„Приживе Живка не получи достатъчно любов от мъжете около нея. Тя тотално не получи и професионално признание след демократичните промени у нас“, каза часове след трагедията приятелката й Илиана Беновска. Живка е разведена от години, но живее с един от режисьорите на националната телевизия.

И избра частния бизнес, за което не съжалява нито за миг. Не може да си прости обаче, че не бе на погребението на майка си, защото лежи в кома в болницата.
21.07.2014 00:01 | Минаха години | стр. 13 | 
[spider_facebook id=“1″]

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментара (1)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре