Сега четете
Стойко Дуков: Огорчението идва от предателствата, черния пиар и това как променят отношението си към бившия вече кмет

Стойко Дуков: Огорчението идва от предателствата, черния пиар и това как променят отношението си към бившия вече кмет

10544833_10204251994119192_2086929760_n

[spider_facebook id=“1″]Той е Стойко Дуков, човекът преминал през местната власт, владеещ испанските ритми и струните на китарата. Бивш популярен кмет в полите на „Витоша“, както и цял общински съветник с пълен мандат в столичния общински съвет. Сега покорява върховете на музиката. Специално интервю за Любословие и Андрей Велчев с любов към нашите читатели и публиката-.

Стойко Дуков

Стойко Николов ДУКОВ е роден на 18.02.1974 година в гр. София. Завършил е Френската гимназия и Музикалната школа на ГУСВ. Има магистърска степен по испанска филология от Софийския университет. Учил е Връзки с обществеността, етикет и протокол в М3 Communications College, Sofia. Бил е журналист във в. „Труд“, преводач към Търговското Представителство и Посолство на Кралство Испания в България. Асистент на Проекти по Програма ФАР в МВР. Асистент на офицера за връзка в посолството на Кралство Испания в София. Изпълнителен директор на „Фери Груп”, мениджър на проекти „Грийн Енерджи” и „Спортен център Кътина”. Общински съветник (2007-2011) в Столичен общински съвет. Кмет на столичния район „Витоша“ от 2011 до 2013. Владее испански, английски, френски и руски език.

Група Мехехе

Мехехе е български музикален проект, създаден на 20 май 2012 година на благотворителен концерт за изграждане на паметник на Алеко Константинов в Княжевската борова гора в София. В групата участват Стойко Дуков – китара и вокали, Красимир Тасев – бас китара, Владимир Самурков – перкусии и вокали, Марьо Манолов – китара и вокали, Влади Михайлов – бас китара, контрабас, виола и вокали, Божидар Стоичков – перкусии и вокали и Николай Бакалов – перкусии и вокали. Музиката, която групата изпълнява е основно авторска, но в парти програмата са включени кавъри на евъргрийни от испанската румба и латино и от българската и световната музика. Освен китарните изпълнения в стил Джипси Кингс, Мехехе е известна на своите почитатели с разнообразната руска и световна програма в изявите си на “Мехехе, Водка и Сельодка”. В момента музикантите работят над своя първи авторски албум. Групата има вече зад гърба си концерти в НДК, Плейграунд Парадайс Център, Културен център “Район Витоша”, Дипломатически клуб “Глория Палас”. Участвала е на международен фестивал за поп и рок музика София 2013, фестивал „ София диша“, Международен фестивал „Абанико“  и много частни и фирмени партита, обществени и благотворителни прояви. Заведенията в които групата е свирила са „Бедрум“, пианобар Корнер, Блус Бара на Гошо, О!Шипка, бар Бий Боп (Пловдив), руски ресторант „Невски“, „Елиен бар“, парти център „Джунга джанга“, Склада, Ивент хол, бар „Уона би“ и много други. Партньори на Мехехе са: Българска Асоциация по Психотерапия, Читалище „Братя Миладинови“, Поискай ООД, Гражданско сдружение „За Княжево“, Фондация „София диша“ и други.

mexexe

 

Г-н Дуков вие сте поет с китара и музикант с опит в политиката. Кое е общото между музиката и политика?

Общото са хора като Труман и Никсън (пиансти) и Клинтън (саксофонист) и много други, които се занимавали и с музика и с политика. Това показва, че двете дейности не са несъвместими.

Политиката е тежко занимание, в което постоянно трябва да се решават проблеми, а музиката и изобщо изкуството пък е най-доброто средство за разпускане и намаляване на напрежението.

А какво е Мехехе?

Мехехе е вълшебна дума, която кръстникът на групата Мартин Савов използва, за да замества всякакви други думи или усещания. Името ни хареса много и е добро попадение, защото винаги предизвиква интерес и въпроси.  По-късно разбрахме, че има град с такова име в Африка, но това съвпадение не е проблем. Музиката ни е толкова шарена, че става за всеки континент!

 

Кариерата Ви започва като журналист във в. Труд, липсва ли Ви перото и писането или го заменяте с китара и живи ритми лично производство?

Не ми липсва, тъй като продължавам да пиша. Не във медиите, но водя фейсбук страницата на групата и нашият канал в Ю Тюб и там се налага да се прилага доста креативност и да се пише. Текстовете на песните са също така една възможност да „подострям перото“. В момента пиша две нови песни. Това е доста дълъг процес. Обикновенно ги написвам бързо, но след това постоянно променям нещо. Често правя и преводи на български на известни хитове на испански език, където трябва също много усет, за да се намери точната дума и да се пресъздаде идеята на автора. Мехехе вече има двуезична песен – Летя, която скоро ще излезе от студиото едновременно на български и също на испански език, като един реверанс към многобройните почитатели на групата в страната на Сервантес. Така че не се налага китарата да замества писането. Двете вървят заедно и неразделни като морето, любовта и чайките.

 

Разкажете нещо за първите  стъпки в областта на музиката?

Първите ми стъпки в музиката бяха когато бях на 6 години и тръгнах на уроци по класическа китара. Имах една стара олющена Кремона с железни струни, която родителите ми бяха подарили на сестра ми и в първите месеци доста ми разкървави пръстите, защото не беше подходяща за класическите етюди. Сега имам прекрасен испански инструмент „Раймундо“, който е наистина радост за ушите и сърцето. Мечтая си за нова електроакустична китара „Годен“, но и това ще стане един ден. Благодаря на учителя ми по китара Константин Костов за всичко което ми е дал през дългите години обучение. И най-вече на приятелите на групата, които ни подкрепят на всички изяви. Без тях Мехехе нямаше да е една толкова весела група!

10544832_10204252018359798_220416424_n

Музиката ли беше вашият път към политиката?

Не. Двата пътя са коренно различни. Докато се занимавах с политика музиката беше минала на по-заден план, за което много съжалявам. Много съм щастлив, че след толкова премеждия се завърнах към първата ми и най-истинска любов – музиката.

 

Кое беше по- вълнуващо –  първата  музикална изява, или първата изява пред  политическа публика?

Двете са много далеч една от друга във времето. Първата ми музикална изява беше на шест години – Продукцията на класа ми по китара в Музикалната школа на ГУСВ. А първата политическа изява на 33 години в кампанията за местни избори като кандидат за общински съветник. И двете бяха доста вълнуващи. Но вълнението от това да видиш пред себе си толкова щастливи лица, на танцуващи хора е наистина незаменимо и неповторимо!

 

Какво медиите променят в политиката?

Всичко. Могат да обърнат нещата тотално и затова за една демокрация е добре да работи за това да има колкото се може повече независими медии. Много е важно също така журналистите да се опитват да са обективни и да използват достоверни източници за своята информация. Това разбира се е много трудно, но според мен зачитането на професионалния кодекс е точно призванието на истинския журналист в България в момента.

 

С огорчение ли избрахте да замените политиката, на която бяхте изцяло отдаден с китарата?
Никак. Винаги съм мечтал да се занимавам с музика и съм много щастлив, че тази моя детска мечта най-после се сбъдна. Огорчението е по-скоро от предателствата, черния пиар и това колко грозно някои хора променят отношението си към бившия вече кмет. Хубавото от друга страна, че това е един прекрасен момент, в който човек може да види кои са истинските му приятели и съм много щастлив, защото при мен те са наистина много.

 

А на какво учи опитът да си ръководител на една от обозримите власти – местната?

Много сериозна школа. Моето мнение е, че всеки политик трябва да премине през нея. Това ще промени изцяло възгледите на всеки за управлението.

Вижте и

 

Храни ли музикант къща?

Зависи от това колко е голяма къщата и колко са гладни хората в нея. Ергенският живот не е толкова тежък и като ерген-музикант се оправям. Но ако трябва да се издържа семейство едва ли музикантската професия би била достатъчна. Тук отново мисля, че трябва да благодарим на нашите приятели, които наистина страхотно подкрепят Мехехе. Дори наскоро група фенове ни изненадаха много приятно, като изцяло финансираха записа в професионално студио на любима тяхна песен на групата. А ако говорим за духовна храна мога само да кажа, че в момента се чувствам близо до преяждане.

 

А какво стана с  „Княжевските китаристи”?

Действат здраво. Даже през септември очакваме да се включим заедно в един нов фестивал – Княжево Фест, но това ще бъде изненада.

 

Имате ли бъдеще отново в журналистиката?

Според мен с опита, който съм натрупал досега, имам бъдеще на това поприще, но засега не мисля да му се отдавам. Оставам с музиката докрай!

 

Творчески планове?

В момента чакаме да излязат от студиото три нови записи на наши авторски песни. Първа ще бъде Ако бях Христо Стоичков, която е може би е най-харесваната ни засега песен. След нея идва София диша, посветена на любимия ни град, а накрая ще зарадваме нашите почитатели с най-новото ни музикално предложение – Летя ,като това е първата любовна песен на Мехехе – и ще бъде в два варианата – на български и на испански език. При следващите ни посещения в студиото ще запишем песните Мехехе и Чикирики Тралала. В момента с Коко Пенев работим по видеоклип на Ако бях Христо Стоичков, като вече сме заснели кадри лично с главния герой, които ще направят гледането му изключително весело и приятно. Продължаваме с изявите ни на живо всеки месец в Блус Бара на Гошо и О!Шипка, но скоро ще изненадаме феновете и с няколко участия на открито. Първото е тази неделя (20-и юли) на събора на кв. Княжево в градинката на последната спирка на трамвай №5. Скоро се надяваме да можем и да зарадваме нашите фенове с изпълнения на открито в пешеходната зона на ул. „Пиротска“. За всичко това

читателите на Любословие могат да се информират в нашата фейсбук страница   https://www.facebook.com/MexexeMusicBand, а музиката ни могат да слушат и гледат в нашия канал в Ю Tюб https://www.youtube.com/user/TheMexexe .

 

Вашето пожелание към читателите ни?

На първо място да са живи и здрави, много щастливи и много късмет и любов! Да подкрепят българските изпълнители и да се наслаждават и веселят с истинска и хубава музика и изпълнения на живо! Успех на Любословие и неговите приятели!

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (2)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре