Сега четете
Новият сериал на БНТ "На границата" тръгва наесен

Новият сериал на БНТ "На границата" тръгва наесен

BNT_NA GRANITZATA_Filmmaking_1Поредицата по военните разкази на Йовков тръгва наесен

Снимачният период на най-новия сериал на Българската национална телевизия „На границата“ приключи със снимките на най-трудните, батални сцени, които показват събития, свързани с Първата световна война. Сценарият на дълго подготвяната историческа поредица е създаден по военните разкази на Йордан Йовков. Шестте серии свързват историите, описани от големия български писател и хуманист, в цикъла „По Места“. БНТ продуцира поредицата по повод 100-годишнината от Първата световна война, която се отбелязва в Европа през 2015 година. Сценарист на филма е Димитър Стоянович, режисьор Станимир Трифонов, а изпълнителен продуцент Пламен Йорданов, продуцентска компания „Инкомс проджект” ООД.

Екипът на „На границата“ снима на различни места в България, на локации от Синеморец до западната ни граница, за да пресъздаде страната такава, каквато е изглеждала в навечерието на Първата световна война. Военните униформи, костюмите и оръжейният арсенал са от фонда в базите на Студио „Екран” на БНТ и „Ню Бояна Филм”.

„Снимахме в продължение на над три месеца – половин зима, една цяла пролет и четвърт лято. Личното предизвикателство за мен беше да покажа как в миналото можем да преоткрием себе си и да извлечем поуки за бъдещето си. И не на последно място – да покажем безсмисления ужас на войната“, коментира режисьорът на „На границата“ Станимир Трифонов. Той се надява поредицата да привлече интереса най-вече на младите хора и да ги запознае с изключително богатия душевен свят на Йордан Йовков.

„Когато преди две години селектирахме сериала, комисията беше впечатлена от смелостта, с която през една съвременна история се влиза в съвършения свят на Йовков. И това доведе до много висока оценка за проекта. Много важна е реакцията на зрителите, които ще видят филма в ефира на националната телевизия през есента. Защото това е задължаващ кино разказ, за отчайваща битка за ценности, които всяко поколение води в своята си война. ” – заяви програмният директор на БНТ1 Севда Шишманова.

Вижте и

„На границата“ преплита по увлекателен начин откровенията на Йовков, споделени в писмата му от времето, когато е бил мобилизиран в Беломорска Тракия, със съдбата на едно съвременно 17-годишно момче от дом за изоставени деца. Младежът открива писмата на писателя и така „на границата“ приближава два свята, отдалечени един от друг от почти столетие. Благодарение на тези писма, момчето ще научи много неща за смисъла на миналото, приятелството, предателството, доверието, любовта, смъртта и човешкото достойнство.

В главната роля в „На границата“ дебютира младият актьор Мартин Димитров, който има своето историческо противостояние в образа, който пресъздава Димо Алексиев. Във филма участват още Борис Луканов, Валентин Танев, Николай Урумов, Илияна Коджабашева, Дарин Ангелов, Росица Обрешкова и други.

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре