me2Политиците са марионетки на олигарсите, а олигарсите се контролират от мафиоти, банките са пионки в играта, а българите плащат за корупцията на политическата си система чрез стагнация и трайна бедност, пише Франсис Копола в статия за американското списание.

Българските олигарси се борят за политическа и финансова власт, създават и рушат съюзи, засипват се с взаимни обвинения и тази битка е на живот и смърт, пише Франсис Копола в материал, озаглавен “Българската игра на тронове” и публикуван на сайта на американското сп. “Форбс”.

Авторката оприличава конфликтите у нас на хитовия сериал, като посочва, че всичко случващо се в българския политически живот, както и в “Игра на тронове”, е свързано с пари и власт.

Тя припомня кои са главните действащи лица – собственикът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и политикът и медиен магнат Делян Пеевски – и как се е развила кризата на повърхността, като подчертава, че за да се разбере какво става в действителност, човек трябва да се зарови в тъмния свят на българската политика.

Авторката говори за преплитащите се политически и икономически интереси и твърди, че кризата има отношение към проекта “Южен поток”, а също, позовавайки се на близък до Цветан Василев източник, че залозите всъщност са по-високи – целта била неназовани олигарси да сложат ръка върху парите от ЕС за регионално развитие, предназначени за България.

Политиците са марионетки на олигарсите, а олигарсите се контролират от мафиоти, банките са пионки в играта, а българите плащат за корупцията на политическата си система чрез стагнация и трайна бедност, пише авторката.

Тя обаче посочва, че случващото се има и друго измерение и припомня неотдавнашно изказване на бившия германски вицеканцлер Йошка Фишер пред Европейската асоциация за рисков капитал.

Той предупреждава, че руският президент има користни амбиции в района и че страните от ЕС трябва да се обединят, включително и за да се защитят от руската мечка.

България, подобно на Украйна, е разделена на проевропейски и проруски настроения, но за разлика от Украйна, България е член на ЕС и широкото руско влияние в България може да дестабилизира източната граница на Евросъюза, казва Копола.
Много хора питат защо ЕС не прави нищо по този въпрос. Простият отговор е, че ЕС има да решава много други проблеми като растящата бедност, високата безработица, потенциалната дългова криза в Италия, банковите проблеми в Португалия и Австрия и т.н. Към това се добавя липсата на лидерство в Еврокомисията.

България просто не е на радара на ЕК в момента, а това е грешка. България може да е малка, но със сигурност не е маловажна.
Банковата система на Балканите е тясно взаимосвързана и рисковете за нея застрашават и останалата част от Европа чрез австрийски, френски и италиански банки.
Сериозна нестабилност в българската банкова система може да причини системна криза далеч отвъд границите на страната, така че ЕС би трябвало да обърне на това повече внимание, заключава авторката.

Източник: “Форбс”, превод: БТА

[spider_facebook id=”1″]