715bf25bf09bc432c0d2d3d5610c4dc3С огромен интерес обучаващите се журналисти от Радио ВИДИН и от различни отдели, и регионални радиостанции на БНР посрещнаха поредния модул от “майсторския клас” на националната медия. Лекторите Савина Спасова и Милен Димитров запознаха курсантите с етичните дилеми в журналистическата работа. Примери от практиката си дадоха колеги от БНТ и БНР. Валери Маринов, журналист от Българската национална телевизия, гостува на обучението.

Той припомни ситуация, свързана с показването на насилие в медиите, на която той е бил пряк свидетел. “По време на втората война в Ирак, когато заклаха двама български шофьори, там всеки един решаваше какво да прави. И това е една ситуация, която поставя много въпроси пред медиите по няколко причини. Първо- достоверността на материалите… Решихме, че няма да покажем въпросните кадри”, разказа Валери Маринов.

Ася Методиева, водещ на сутрешния блок на БНТ 1 коментира пред своите колеги заплетения казус за свободата на журналиста при изказването на собствена позиция по определена тема. “Всичко започна още с протестите през миналото лято, когато огромна част от моите колеги в БНТ и БНР протестираха. Ние протестирахме с останалите хора- свършва ти работното време и след това отиваш на протест. И това беше приемливо до един момент”- разказа Ася Методиева.

Петър Волгин от БНР сподели интересни факти от своя богат журналистически опит и някои от основните правила, които са го ръководили в работата. “Журналистиката винаги трябва да е опозиция на властта- това е клишето, което аз използвам и до днес при изготвянето на своите материали, подготовка на предавания и т.н. … Естествено, че журналистиката трябва да бъде опозиция на властта, която винаги е склонна да се самозабравя… Но, тук възниква един доста по-сложен въпрос. Какво е властта” – каза Петър Волгин. Коя е неофициалната власт, която, според Петър Волгин, определя какво да мислим? Кои са етичните дилеми, пред които се изправят журналистите в своята работа- чуйте в звуковия файл.

[spider_facebook id=”1″]