Сега четете
Кой стои зад фалита на банката на властта, какво прави държавата и хората ли ще платят за изгубените влогове?

Кой стои зад фалита на банката на властта, какво прави държавата и хората ли ще платят за изгубените влогове?

971815_10151483661266655_1671516163_nИнтервю с Иван Костов, бивш министър-председател на България

Аз съм един от създателите на стабилизирането на финансовата и банковата система в България, не съм просто обикновен коментатор по тази тема. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” Иван Костов, бивш министър-председател на България. Именно затова в последните дни и седмици има атаки от различни медии и хора към мен, за да обезценят моите изказвания и мнения относно случващото се в КТБ и изобщо в банковата ни система, добави той. Има два големи вида интереси в случващото се в КТБ – на изпълнителните директори и собствениците на банката и интересите на обикновените граждани и клиенти на банката, каза бившият премиер на България.

Не може да бъде обявявано от БНБ, че в КТБ има 3.5 милиарда несъбираеми кредити, защото това просто не е вярно. За миналата година банката има положителен баланс относно даваните кредити на своите корпоративни и други клиенти и събираните по тях лихви като на годишна база печалбата е в размер на 70 милиона лева. Ако махнем от 4.5 милиарда 3.5 милиарда така наречени „лоши кредити”, за които в момента се твърди, че са такива, остава 1 милиард добри кредити. Тъй като за първите три месеца на 2014 година, въпреки изтеглянето на държавни пари от КТБ, тя продължава да е на печалба от 52 милиона лева, това означава, че този останал 1 милиард лева „добри” кредити е донесъл печалба от 36 процента, което е смешно и показва несъстоятелността на твърденията, че въпросните 3.5 милиарда са лоши или несъбираеми креди. Тези резултати показват, че въпросните милиарди продължават да носят печалба и не са лоши както се твърди, заяви Иван Костов.

Ако прокуратурата е взела кредитните досиета относно голяма част от кредитите в КТБ, ако тя е разпитвала служители в банката, това означава, че тя е възпрепятствала извършвания по това време одит там. Според Иван Костов случващото се в КТБ и изобщо в банковата система цели дестабилизирането на банковата и финансовата ни система в държавата, а накрая цели и събарянето на валутния борд в държавата. Това би било истински крах за България.

Вижте и

Бившият министър-председател отбеляза, че в последните дни са му се обаждали множество хора, които са участвали в стабилизирането на банковата и финансовата ни система през 1997 година, които много добре разбират мащабите и последиците на случващото се в момента относно КТБ и знаят до какво би довел краха на валутния борд. Само човек завършил „Симеоново” или Югозападния университет може да твърди такива нелепици каквито слушаме в последните дни от отговорни фактори в държавата, че обикновени служители в КТБ са изнесли над 200 милиона от нея без каквато и да е документация. Разбира се, че мога да оправя КТБ, в крайна сметка аз оправих и стабилизирах цялата ни банкова и финансова система през 1997 година. Това не е заявка от моя страна и искане на някаква власт, тъй като има и много други хора, които могат да сторят същото, а е увереност във възможностите ми, заяви Иван Костов.

БТВ, „Тази сутрин”

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре