Сега четете
Джеймс Силкенат за върховенството на закона и икономическото развитие

Джеймс Силкенат за върховенството на закона и икономическото развитие

img_1755Репортаж с Джеймс Силкенат.
Тема: върховенството на закона и икономическото развитие
Резюме: Влиятелният американски юрист Джеймс Силкенат беше водещ лектор на конференция в София, за отношенията между върховенството на закона и икономическото развитие.
Джеймс Силкенат е президент на Американската асоциация на юристите, в която членуват над 400 хиляди адвокати. Той е и директор на Световния проект за справедливост – една от най-влиятелните неправителствени организации в сферата на правосъдието.
Световният проект за справедливост подпомага налагането на върховенството на закона по целия свят. Почетни председатели са фигури като Мадлин Олбрайт, Джими Картър, Колин Пауъл, а също Желю Желев и Петър Стоянов.
Организацията получава солидна подкрепа от фондацията на Бил Гейтс, която е и най-големият спонсор. Вицепрезидентът на Световния проект за справедливост поставя ясна граница между върховенство на закона и чрез
закона.
Пенка Ангелова – БНТ: Върховенството на закона е термин, който много политици използват и понякога злоупотребяват. В повечето случаи това е върховенство на закона на правителствата, а не правила от и за хората.
Джеймс Силкенат: В Южна Африка например при предишния режим имаше законови норми за това как да се отнасят към различните раси и т.н. Това е лошо материално съдържание на закона. Върховенството на закона означава, че правилата трябва да водят обществото към по-добро.
Пенка Ангелова – БНТ: Как върховенството на закона се отразява на хората в техния всекидневен живот и какво зависи от тях?
Джеймс Силкенат: Върховенството на закона засяга всички. Всички ние сме заинтересовани страни, не само адвокатите и съдиите. Дали си преподавател, синдикален лидер, бизнесмен, архитект – върховенството на закона влияе върху това как ще се развие кариерата ти, как семейството ти ще получи достъп до образование и здравеопазване.

БНТ1, „Денят започва“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре