4.0.1По информация на германски медии, скандалът с американското подслушване в Берлин вероятно е много по-голям от предполагаемото. Най-засегнати са министерствата на отбраната, икономиката, вътрешните работи и икономическото развитие. Последното, което не е особено популярно, е известно с това, че през него се официализират операции и акции на външното разузнаване на Германия в чужбина.

Допълнителни щрихи към аферата са неофициално потвърдените засилени мерки за наблюдение на почти всички служители от посолството на САЩ от страна на Службата за защита на конституцията и подозренията, че мобилните телефони на всички членове на комисията по подслушването в Бундестага се подслушват. Очаква се комисията да се събере на извънредно заседание и да поиска обяснение кой подслушва мобилните им телефони – местните служби, американците или трети, непознат субект.

Същевременно в изявление за “Билд ам зонтаг” номинираният за председател на Европейската комисия Жан-Клад Юнкер заяви, че може да се говори за срив в доверието между партньорите от Европа и САЩ, и последващ ефект от това. Според него правителствата отдавна са загубили контрола над специалните си служби.

www.bnr.bg