655-402-mira-ivanova“Политиците ни се боят да направят най-важната стъпка – да бъдат реформатори. Реформите струват скъпо, в държави като нашата те са болезнени, водят до отлив на гласове, отнемат проценти. Затова у нас има страх от реформи”, каза журналистката Мира Иванова в интервю за Vesti.bg.

[spider_facebook id=”1″]

За това какво е интересно за нея в българската политика, как оценява избора на Сергей Станишев да избере Европейския парламент пред българската политика, както и какво да очакваме във воденото от нея предаване “Събуди се” по Нова ТВ (всяка събота и неделя от 7.30 ч.), четете в интервюто на Севделина Николова:

– Здравейте, г-жо Иванова! Преди време в интервю за нашия сайт казахте, че апатията е най-добрият приятел на статуквото. Това се случи преди изборите за Европарламент. Как бихте определили случилото се от тогава насам? Преборихме ли се с апатията?

– За да ви отговоря, трябва и аз да задам няколко въпроса. Изчистено ли е вече дерето, което наводни Килифарево? Всичко по силите си ли направи държавата за Аспарухово и Добрич? Казаха ли ни, че над София тежат тонове лед и след малко тези тонове лед ще се изсипят над главите ни? Бяха ли публично обявени имената на истинските вдъхновители на атаката срещу банките? Подадоха ли оставки шефовете на онези служби, които проспаха заговора и затвориха очи пред заглавията с големите букви, от които започна заверата? Доволни ли сме от здравните грижи, които получаваме?

Отговор „да” няма. И щом сме допуснали това, значи апатията още ни владее. Но надежда има. Реакцията на мнозинството българи, както и на медиите по банковата криза го доказа. Доброволците в наводнените райони и стотиците хиляди благодетели, които със своето левче се включиха в кампанията DMS VARNA също.

– Започна едно горещо политическо лято. Как вие като журналист ще отговорите на това предизвикателство? Какво да очакват зрителите от Вашето предаване?

– Както и досега, зрителите ни могат да очакват темите на деня, скандалите на деня, успехите на деня, лицата на деня. Няма да се променяме, нищо че е лято. Ще бъдем актуални, ще следваме събитията, защото очевидно лятото няма да е лежерно. През следващите седмици (и докато екипът на „На светло” е във ваканция) ще имаме дори половин час повече – „Събуди се” ще започва в 7.30 ч. и ще продължава до 10 ч.

– Освен политика, да очакваме ли други акценти в предаването Ви и какви ще са те?

– Разбира се, не сваляме поглед от социалните теми. И ще продължаваме да го правим. Светските новини също имат своето място. Това е запазена територия за Станислав Дочев с неговия характерен почерк и подход към хората от сцената, в светлините на прожекторите, по спортните терени.

– Как смятате, дали случилото се във финансовата и в политическата сцена ще охлади опитите медиите да бъдат използвани за търговия с влияние?

– Опитите няма да спрат. Но се надявам да става все по-трудно. Осветяването на една дълго и грижливо градена схема с любезното съдействие на няколко правителства би трябвало да има точно такъв ефект – да изостри сетивата ни за лъжата, фалша и манипулацията.

– Дълго време се занимавате с политическа журналистика. Коя е онази стъпка, според Вас, която политиците ни се боят да направят?

– Боят се да направят най-важната стъпка – да бъдат реформатори. Реформите струват скъпо, в държави като нашата те са болезнени, водят до отлив на гласове, отнемат проценти. Затова у нас има страх от реформи. Затова затъваме и имаме усещането, че се въртим в омагьосан кръг. Здравеопазването е пример. Като по учебник. Но зад „процентите” стоят хора от плът и кръв и това не бива да се забравя.

– Интервюирали сте и Сергей Станишев. Как оценявате решението му да избере Европейския парламент пред българската политическа сцена?

– Не ми се коментира, честно. Последният ни разговор – седмица преди изборите, започна точно с този въпрос: кампанията, която приключва промени ли решението ви да водите листата на партията, но да не ставате евродепутат. Не, отговори той, аз спазвам това, което съм казал. Цитирам го дословно. Какво да коментирам повече? Явно спази нещо, което е казал. Но не пред нас… В същото време не приемам настървението, с което върху него сега се нахвърлиха хора, които подкрепяха безпрекословно всяка негова стъпка доскоро.

– Има ли политик, от когото би Ви било особено интересно да вземете интервю към днешна дата?

– Най-интересни са мълчаливите политици. Тези, които рядко говорят или говорят само тогава, когато имат какво да кажат. Не политиците дърдорковци.

– Този път сякаш избирателите имат не ден, а цели три месеца за размисъл – до 5 октомври. Някакъв съвет към тях?

– Да използват това време пълноценно. И каквато и кал да им предложат политиците през това време, да не се отказват да гласуват.

– И тъй като лятото е и време за почивка, ще ни разкажете ли как Вие самата релаксирате? Как успявате да се възстановявате при работните съботи и недели през лятото?

– Почивам в понеделник. Това е моят ден. През ваканциите обичам по-пустите места за почивка. Навалицата в големите курорти вече не е за мен.

Цялото интервю прочетете тук  – Мира Иванова: Лятото няма да е лежерно