sredaДокато десетки градове стоят разкопани заради екопроекти, а хората си трошат колите, управляващите се опитват да прокарат медийни договори за милиони левове по оперативна програма “Околна среда” (ОПОС), с което окончателно рискуват да бъдат загубени милиарди левове европейска помощ. Това научи Mediapool от източници в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Новината идва ден след като Държавен фонд “Земеделие” остана без управителен съвет и на практика тотално са блокирани плащания за милиарди левове по Програмата за развитие на селските райони.

Заради ситуацията с ОПОС и нарастващото напрежение в общините от спрените плащания, в четвъртък следобед в парламента спешно ще бъде изслушан новият министър на екологията Станислав Анастасов, избран преди три седмици на мястото Искра Михайлова, която стана евродепутат. И двамата са представители на ДПС, като Анастасов до момента нямаше друг професионален стаж освен в партийните структури на ДПС.

“Вихър завихри всички европрограми, управлявани от това правителство. Едва ли има природно бедствие, което би могло да нанесе такива грандиозни щети, каквото нанесе това управление върху оперативна програма “Околна среда” и чрез нея върху общините”, каза Ивелина Василева, депутат от ГЕРБ и бивш зам.-министър на околната среда, отговаряща за ОПОС на брифинг в парламента.

Договори за милиони с близки до властта медии

Трусът в ОПОС е заради искането към назначената преди около две седмици изпълняваща длъжността директор на програмата Яна Георгиева да сключи медийни договори за милиони левове, твърдят източници на Mediapool от МОСВ.

По неофициална информация става въпрос за договори с определени телевизии през рекламни и медийни агенции, които са близки с ръководството на управляващите партии БСП и ДПС.

Цялата статия четете в mediapool.bg

[spider_facebook id=”1″]