Bardarov„Футболът е като живота – и в най-невъзможните ситуации има изход, докато Господ или съдията не свирят последния съдийски сигнал”. Това казва Георги Бърдаров в книгата си „27 велики футболни истории”. Книгата, която излезе дни преди старта на Световното първенство по футбол в Бразилия, ще бъде представена тази вечер в сградата на баня Мадара.

Преподавателят в Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” е трикратен победител в състезанието за оратори и разказвачи „Майстор на думите”. Георги Бърдаров е познат и като автор на най-четения български разказ в интернет „За петата ракия или колко е хубав животът”. Пред Дарик Бърдаров обясни, че първоначалната му идея е била да разкаже 100 футболни истории, но накрая се спира на 27, които са го впечатлили лично със силата на човешкия дух и борбата да последната секунда.

Георги Бърдаров: Вътре са събрани истории за футболисти, отбори, които са били в ролята на аутсайдерите. Исках да се покаже силата на човешкия дух, която може да победи навсякъде и по всяко едно време, независимо от прогнози и обстоятелства. Това е книга за силата на човешкия дух, който побеждава в най-невъзможни на пръв поглед ситуации. Историята, с която започвам, е моята любима история и тя е „Чудото от Маракана” – историята, с която аз станах луд фен на Уругвай, когато я прочетох като дете. Как малкият и микроскопичен Уругвай побеждава Бразилия пред 200 000 бразилци. Преди мача Уругвай е напълно отписан до такава степен, че излиза дори вестник, 6 часа преди мача: „Бразилия победи! Бразилия световен шампион. Купата е у дома”. И това е шест часа преди мача. Въпреки всичко уругвайците успяват да обърнат мача и да победят.

Вътре има и истории, свързани с българския футбол. Избягал е от клишето на Американското лято на 94-та и е показал един друг огромен успех за България, който почти вече не се коментира – това е първият успех на международната футболна сцена – 1932 година, когато печелим Балканската купа.”Самият разказ съм го озаглавил „Пиянството на един народ. Вътре има още един много симптоматичен мач, наречен Мачът на смъртта, когато през 1943 година в Киев украински футболисти, които работят в заводи, контролирани от нацистите, са принудени да играят мач с нацистките офицери, като са предупредени, че трябва да загубят този мач.

Съвсем нормално германците печелят в началото, но в украинците заговаря тяхната чест да се докажат, обръщат мача и побеждават. Част от играчите заплащат с живота си за това нещо. Те са убити поетапно в концлагери.

[spider_facebook id=”1″]