photo_verybig_1168954Община Свищов е домакин на изложбата на БТА „Родени свободни“. Експозицията от 29 табла е партньорски проект на БТА, Национална

библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и Великотърновския университет. Изложбата представя будителския дух от българските печатни издания през Възраждането. Тя е и жест на благодарност към съседна Румъния и румънския народ, които приютяват българските емигранти и им предоставят възможност да изразят своите стремежи за свобода, независимост, развитие и култура.

Посетителите могат да видят как са изглеждали вестниците на Любен Каравелов – “Свобода”, “Независимост”, на Христо Ботев – “Дума на българските емигранти”, “Будилник”, “Знаме”, на Георги С. Раковски – “Бранител”, “Бъдущност”, на Стефан Стамболов – “Нова България”. Сред експонатите е също първият български вестник, печатан в Румъния със заглавие „Българска пчела”, първото списание за образование и наука на Българското книжовно дружество, преобразувано след Освобождението в Българска академия на науките, първият ежедневник „Секидневний новинар”, който публикува информация на френската телеграфна агенция „Хавас” (днешната Франс прес).

Акцент в изложбата са карикатури отпреди 130 години, осмиващи тогавашните световни политици, чорбаджии и турски управници, цели държави и отношенията между тях. Сред уникалните документи е удостоверение за почетно членство на Виктор Юго в Българското централно благотворително общество. Изложбата бе открита във фоайето на общинската администрация в Свищов от кмета на общината Станислав Благов и генералния директор на БТА Максим Минчев. Досега експозицията е гостувала в Букурещ, Русе, Варна, Сливен, Босилеград, Велико Търново, Плевен, Ловеч и Враца.

[spider_facebook id=”1″]