Сега четете
Стефанаков от „Седем часа разлика" в Ракитово за празника

Стефанаков от „Седем часа разлика" в Ракитово за празника

400352Миколай Станчев, актьорът, който се превъплъти в ролята на крупния бизнесмен Стефан Стефанаков, в „Седем часа разлика“, ще бъде днес гост на Ракитово за празника на града. Поводът е, че той е учил в местното школо, преди семейството му да се премести в Пловдив. Звездата му изгря с участието му в сериала, където с Евелина Борисова са семейство. Той е бизнесмен, а тя – разследваща тв журналистка. Станчев e завършил театралната академия в класа на проф. Гриша Островски. Играл е във Велико Търново и Пловдив. От 1991 г. е актьор на свободна практика. Играе в първия частен театър, създаден в Пловдив и в театър „Аврил“ в Париж. След като се връща от Франция в средата на 90-те, започва частен бизнес с петролни продукти.
Снимал се е в новелата „Чуждият син“, филмите „Нощем с белите коне“, „Очите плачат различно“, чуждите продукции „Последният владетел на Балканите“, „Денят на владетелите“. През 2007 г. се завръща на сцената на Пловдивския театър в главната роля в пиесата „Изстрели по никое време“, в момента играе в спектакъла „Очаквайки Годо“ по Бекет. Докато урежда сделки, снима и в новия тв сериал „Фамилията“. Член е на УС на Съюза на артистите. Женен за актрисата Ивана Папазова.

Известният композитор Георги Холянов, който беше гост в „Шоуто на Слави“, също е здраво свързан с града. Малцина знаят, че е роден в Пещера, но след това родителите му са принудени да се преместят в Ракитово. Завършва школото за деца с нарушено зрение във Варна, а после учи в Средното музикално училище в Пловдив. Остава да живее там, където завършва и Висшия музикален педагогически институт – сега Държавна академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, със специалност пеене.

07.07.2014 15:42 | Марица – Пазарджик | стр. 3 | Илияна ПЕТРОВА

Вижте и

[spider_facebook id=“1″]

От 1981 г. живее в София и работи като преподавател по музика в Училището за деца с нарушено зрение „Луи Брайл“. Там той създава различни музикални формации – хор, струнен оркестър и вокално-инструментален състав за поп-музика, а по-късно и две детски вокални групи – „Усмивки“ и „шйнс“. Като вокален педагог е подготвил много талантливи ученици да завършат висше музикално образование и после успешно да се реализират по специалността си.
Композира песни за вокалните групи, повечето от които са включени в няколко аудиоалбума „Моята кукла Барби“, „С баба на мач“, „Барби винаги е с мен“, „Магаренцето Влади“, „Споко“ и „Във вихъра на танца“. Писал е песни за Йорданка Христова, Маргарита Хранова, Росица Кирилова, ВГ „Тоника“ и др. Издал е един албум с инструментална музика „Гласове на радостта“ и албум с песни на армънски език „Да пеем с болка“. Произведенията му се излъчват и самият той е канен в различни радио и телевизионни програми.
През 2009 г. беше награден с почетен знак „Сърцето на София“ за изключителен принос в областта на образованието. На книжния пазар пък може да се купи мемоарната му книга „Пансионът“, в която той разказва за перипетиите си като ученик.
Днес храмът в град Ракитово, а и християните, които го посещават, имат своя голям празник. Православието на 7 юли почита Света Неделя. Неделя-Кириакия е една от най-тачените от българите светица и великомъченица.
По време на царуването на Асеневци (1213 в.) мощите на светицата са пренесени в престолнината Търново. По-късно св. Евтимий, Патриарх Търновски, написва „Похвала на светата великомъченица Неделя“. Според преданията, описани и от Св. патриарх Евтимий, св. Неделя е родена в Мала Азия и била дългоочакваното дете, което дошло в отговор на молитвите на родителите й Доротей и Евсевия. Още в ранно детство тя била възпитана в Христовите истини и съвсем млада решила да посвети живота си на Бог. Това било времето на император Диоклетиан, на гонения и жестока разправа с християните. Те били преследвани, затваряни в тъмници, заточавани или насила били карани да се отрекат от вярата си. Света Неделя била хвърлена в тъмница и подложена на мъчения, а родителите й заточени в Милетин.
Чудното оздравяване на раните й, както и отказът на светицата да се поклони на езическите идоли, накарали властите да я осъдят на смърт. На лобното й място след молитва св. Неделя предала духа си на Бог, преди да бъде изпълнена присъдата (7 юли 289 г.). Починала на 22 г., но както пише св. Евтимий – „Умирайки в кратко време, тя изпълни години дълги, защото душата й Господна беше удовлетворена, чистота – доволно голяма, подвизите достатъчни… „

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре