mihnevaЖурналистката Маргарита Михнева отново стана център на медийно внимание покрай новината, че е била уволнена от Канал 3, както писаха няколко информационни сайта. Според нея обаче това не отговаряло на истината. Ето какво сподели „Мадам Неудобно” пред репортер на “ШОУ”:

– Маргарита, уволнявана си като неудобна досега 8 пъти. Уволнена ли си за девети път сега от Канал 3?

– Никъде, пред нито една медия, не съм казвала подобно нещо! Цялата тази глупост се повлече от bNEWS. Обадиха ми се оттам и направо ми казаха: “Била сте уволнена от Канал 3”. Аз отвърнах: “Аз нямам такова впечатление и на мен никой от ръководството на телевизията не ми е съобщил подобно нещо. Дали съм уволнена или не, може да ви каже Огнян Димов!”. И те му се обаждат, той им отговаря, че аз не съм на щат в Канал 3, след което във въпросния сайт написват от мое име: “Гонят ме от Канал 3!” и оттам насетне няколко сайта преписват “новината”.

Пълна бъркотия, в която иди доказвай какво си казал и как са ти предали думите. Аз, както знаеш, не за пръв път съм жертва на подобни манипулации и от опит знам, че каквото и да кажа, то пак ще излезе нещо друго. Затова не съм и направила опит да опровергавам написаното. Няма смисъл. Пишат се интервюта, без да съм интервюирана, набъркват ме в конфликтни схеми, и, за съжаление, като че ли срещу мен пак започва една организирана атака, която, за още по-голямо съжаление, пак се води от колеги. Навремето

Люба Кулезич и Тв7 направиха над 30 предавания срещу мен –

как съм “крала градинки и апартаменти”, екип на Гала от Нова телевизия дойде да снима тука “откраднатата” градинка, настаняваха Нора Нова в студиата си да говори глупости срещу мене и това продължава и до ден-днешен, без да има такива дела срещу мене и да е доказано това, което са плещили всичките тези хора по мой адрес. Соня Колтуклиева пък, по най-безотговорен начин щеше да ме скара с Иван Драшков, с когото сме във великолепни отношения от 30 години, като ми сложи в устата думи, които не съм казвала, а после каза, че Драшков щял да ме съди за лъжа. Не знам какво е целяла и какво си е въобразявала Колтуклиева, но слава Богу, че с него мъдро преценихме ситуацията и си запазихме добрите отношения въпреки измислената от Колтуклиева публикация. В мен, обаче, от всичкото това остана горчилката от тия напъни да бъда очернена и забъркана в интриги. И питам защо тези колеги, които са ме хулили по най-махленски и недостоен начин, си мълчат, когато мен ме съдят за сериозни мои предавания? Защо не дойдоха в съда да видят как Севлиевски ме осъжда с фалшив диск?! Защо не бяха сега, в петък, когато Пламен Устинов, който продължава да се ползва със статута на защитен свидетел и да точи пари от държавата, не се яви на делото, понеже се бил разболял, а се оказа, че в един и същи ден – петък, срещу него има 3 дела за лъжесвидетелство?! Къде е будната съвест на тези колеги, които така злостно се нахвърлят срещу мен за глупости, а ги няма на сериозните места и не обръщат внимание на сериозните теми?! Навремето Устинов беше канен по всички медии. Сега никой не го търси, но хората помнят глупостите, които той наговори по мой адрес и които колеги тиражираха в медиите си. Това запомниха: че съм взимала пари, че съм била близка с Алексей Петров и т.н. Питам, къде е моята компенсация и реабилитацията ми в обществото за тия лъжи?!

Как се преживяват тия неща, а?!

Нова телевизия ме заклейми, че съм “крадла на градинки и апартаменти”. Без да има такива дела срещу мен! Никой от обикновените зрители обаче не знае това. На хората им беше внушавано от екрана, че аз “крада” градинки, “крада” апартаменти! Жалко и смешно, но в крайна сметка и много тъжно. На фона на моите усилия да показвам истинските язви в това общество.

Една приближена на Маргините, която в мое предаване беше окачествена от хората, които е ограбила, забележи – не от мен! – като жена с леко поведение, не можа да ме осъди за обида и клевета в наказателно дело – загуби това дело и след това заведе гражданско дело срещу мен и ме осъди на 5000 лева обезщетение за това, че съм й нанесла „неимуществени вреди“ – почувствала се зле от изнесеното в предаването ми. Сега изплащам с нищожната си пенсия пари на тази жена, която заслужава да бъде тя осъдената за причинената вреда на възрастните хора, чиито жилища е обитавала! Какво да ти кажа?! Има ли нужда от коментар?!

– Доколкото разбрах, има подаден съдебен иск срещу теб и от уволнения за злоупотреби наскоро кмет на Своге – инж. Цветков…?
– Да. Да се чудиш как хора, които имат доказано престъпление зад гърба си, ти си рискувал да го съобщиш пръв в обществото и си направил една качествена журналистика, това нещо се доказва от съответните органи и този човек е уволнен – и в един момент той те съди, че си го “опетнил” и “притеснил” – нанесъл си му “неимуществени вреди”!?… Цветков, както научавам от общински съветници, оня ден си е свикал заседание в кметството и казал на хората, че “не е уволнен”/?!?/. Ти си направи изводите, защото и “ШОУ” надълго и нашироко писахте за него. Направи си изводите за какъв управленски контингент в България говорим и струва ли си изобщо при това положение да се прави разследваща журналистика и да рискува човек, при положение, че неудобните истини биват не само неразбрани и охулени, но в течение на времето напълно подменени от фалшификации.

– Не се ли умори?
– Не само се уморих, омерзих се. На мен ми е унизително, че имам 190 лева пенсия и се налага да харча от парите на детето си грешни пари по дела и присъди. И защо?! Заради това, че съм съобщила не една истина в обществото, а накрая оставам сама и беззащитна както морално, така и финансово, и ме хулят хора, които никога не са си позволили “лукса” да рискуват като мен! Ще ти призная, че има моменти, в които

съм на ръба на физическите си сили

Не е тайна, че след като претърпях операция от най-тежката болест – рак, се нуждая от скъпоструваща доживотна терапия. Мен ме държат жива работата ми и дъщеря ми Неда. И там се опитаха да ме ударят – била назначена с връзки, не знам какво си се изговори и по неин адрес, което пак целеше мен да ме уязви. А Неда е едно скромно момиче, сериозно момиче, което си извоюва позиция – тя е директор на Спортния департамент на един от най-авторитетните колежи в света – “Льо розе”. Неда работи там вече пета година и ако не беше наистина добра, отдавна нямаше да е в училището, в което се обучават около 450 ученици – деца на едни от най-богатите и влиятелни хора в света. Неда се ползва там с голямо уважение и аз като майка съм се чувствала горда вътре в себе си, когато съм била там и съм ставала свидетел на това отношение към нея.

– Сегашната нова вълна на “нарочването” ти на какво я отдаваш?
– Ами, почнаха да ме канят от доста телевизии, а това май е доста неприятно за някои хора. Тия дни, когато тръгна скандалът с банките, ме поканиха в сутрешния блок на Нова тв – телевизията, която непрекъснато ме е нападала, и то за несъществуващи неща. Както и да е. Въпросът е, че именно от екрана на Нова аз първа посочих схемата с банковата система и версията ми бе потвърдена от водещи финансисти, което пак не им се хареса на някои колеги и те почнаха иронично да подмятат и да репликират гостите си в студиата: «И вие като Маргарита Михнева!…”. Ами да, аз не съм отишла там да говоря глупости, нито да парадирам с нещо, казах, че анализ на ситуацията не може да правят Сульо и Пульо, а специалистите по финанси. Като журналист само си позволих анализ на база фактите, които са ми известни – кой е бил прокурорът, завел преписката, че съществува един списък от 2011 година и т.н. След това всички почнаха да ме преповтарят. И пак не им хареса на някои водещи. Аз се чудя на едно нещо: не може колеги да работят срещу колега по този начин! Защо го правят?! Аз никога не съм си позволявала такова нещо.

– Писаха в един вестник, че ти е писнало и емигрираш в Швейцария?
– Че ми е писнало, е вярно, но не съм и помисляла да живея извън България. Аз мога да отида когато си поискам в Швейцария при дъщеря си и когато съм имала време и пари, го правя.

– Известно ли ти е кои наши богаташи имат къщи в Швейцария?
– В Швейцария е много трудно, почти невъзможно да се добереш до такава конфиденциална информация, но мисля, че

Станишев няма къща там, както се говореше

– А Весела Кюлева?
– Да, знам, че тя живее в Швейцария. Снимала съм навремето къщата на Атанас Тилев. Дори направих цяло разследване за него. Когато имаш документи, е друго – тогава може да кажеш със сигурност. Аз не съм по евтината журналистика, която пуска бомби – първо проверявам.

– С Маджо засичали ли сте се в Швейцария?
– Виждала съм го на тържествата в “Льо розе”, където учеше дъщерята на приятелката му, но така – отстрани, не сме общували. Правеше приятно впечатление на елегантен мъж, който търпеливо изтърпяваше 3-часовите тържества, които мен лично ме изнервяха.

– В една от книгите си покойният Георги Стоев пише, че Маджо редовно ти се обаждал в предаването ти в Канал 3 и ти поръчвал теми…
– Не ме карай да се смея! Представяш ли си как Маджо се интересува от програмната схема на Канал 3?!… Никога не се е случвало това! Нито аз знам неговия телефон, нито той моя. Веднъж се засякохме и стана дума за написаното в книгата, което е направо смешно. Пълна измислица. Посмяхме се, но карай да върви – Бог да го прости Жоро.
Едно интервю на Еми МАРИЯНСКА