muzea1 Понеделник, (7 юли 2014 г.), ще бъде Ден на отворени врати в Историческия музей в Бургас с безплатен вход за всички ученици и студенти. Инициативата е на Регионалния исторически музей – Бургас (РИМ-Бургас) и Митница Бургас. Поводът е 135-годишнината от създаването на Българските митници и в памет на Цоня Дражева – дългогодишен директор на Регионалния музей.

Чрез тази съвместна инициатива се дава възможност на все повече деца и младежи, жители и гости на града, да посетят уникалната за България постоянна изложба „Дарени и спасени съкровища”, която е експонирана в красивата сграда на Историческия музей на ул. „Лермонтов” 31 в Бургас. Изложбата представя десетки ценни произведения на европейското приложно изкуство, спасени от незаконен трафик и задържани от служителите на Митница Бургас.

Посетителите на музея могат да видят живописни платна, сервизи и прибори от сребро, цветен кристал и скъпоценни камъни, скулптури, мебели с дърворезба и позлатена украса, предмети на ювелирното изкуство от Франция, Германия, Италия, Австро-Унгарска империя и др., свързани с най-прочутите художествени ателиета в Европа от ХVІІІ-ХІХ век. Преобладаващата част от експонатите в „Дарени и спасени съкровища” са задържани от митническите служители на Митнически пункт Малко Търново и предадени на музея, след изпълнение на съответните законови процедури и в сътрудничество с Интерпол.

Изложбата „Дарени и спасени съкровища” бе създадена преди пет години по инициатива на Цоня Дражева и ежегодно се обогатява с реставрирани експонати. Тя е една от най-големите културни придобивки на Бургас и страната, в резултат на високия професионализъм и добро сътрудничество между експертите на Регионалния бургаски музей и служителите на Митница Бургас, органите на МВР, съда и прокуратурата.

Денят на отворените врати в Историческата експозиция на РИМ-Бургас отбелязва и едно паметно събитие от новата история на България – на 7 юли 1879 г. с указ на княз Александър I Батенберг са учредени митниците и митарствените пунктове на Княжество България след Освобождението. Сред новите сувенири на бургаския Исторически музей, посетителите вече могат да намерят и магнит с автентична снимка на първата митница в Стария Бургас на територията на пристанището. Освен спасените съкровища, в деня на отворените врати, младите посетители на бургаския Исторически музей ще могат да се насладят и на пъстротата и многообразието на традиционните български носии и накити, гостуващи в Бургас само до края на месец септември в рамките на Националната етнографска изложба „Шарен свят”.

[spider_facebook id=”1″]