two trollsЗа ефекта от работата им се заговори и когато стотици вложители се наредиха пред банковите клонове преди дни. Какво представляват те и как действат?

Троловете обикновено провокират спорове в мрежата като манипулират мнението на хората с имитация на обществена подкрепа. Има два вида – платени и пишещи по убеждение. Теодор Спасов е автор на коментарни статии в български сайт и често е смятан за трол. Това, което го отличава от тях, по неговите думи, е тонът на въпросите и коментарите, на които е автор. Интернет трол може да бъде всеки – продавачката в магазина, съседът ви или дори ваш приятел.

Анонимността във виртуалното пространство дава тази възможност. Изследване на интернет адресите, от които се пускат манипулативни коментари, показва, че различни профили с различни имена пишат от един и същи офис, или дори от един и същи компютър. Освен в политиката, троловете са опасни и за икономиката, тъй като са способни да подриват авторитета на финансови институции и компании.

“Професия трол” се падна и на кандидат-студенския изпит по журналистика в Софийски университет “Св. св. Климент Охридски”. Оказва се, че темата е близка до бъдещите журналисти, тъй като проверяващите са попаднали на много впечатляващи работи.

“Спомням си една, която беше под формата на дневник, където лирическият герой работи като професия трол. И в която, в крайна сметка, той предпочете след стажа си като трол, да продава в кварталния плод и зеленчук, защото е по-честна работата и по-чиста”.
Aко попаднете на коментари, които са агресивни и непризнаващи чуждо мнение – внимавайте! По всяка вероятност си имате работа с трол и е добре да поставите под съмнение всяка написана дума.

06.07.2014 21:24 | ТВ7 | ч. 18:45 |

[spider_facebook id=”1″]