great-gatsby-pstr-warner10Единственият му съперник е…въображението.
Един живот за една среща…Бивш военен ветеран попада в плановете на своя съсед-милионер, чиято неизвестна никому история остава кодирана само в името му: Гетсби. Амбициран да изживее недостижимата любов, някога беден младеж, Гетсби пътува към мечтата си – гради империя с всички средства и знаци на богатството, пренаписва миналото, сменя името си и очаква една голяма среща да оправдае времето и греховете му…

Пет екранизации на “Великият Гетсби: първата – от 1926 година, последната – в подготовка, настоящата е телевизионна и предшества луксозната водевилна адаптация на Баз Лурман с Леонардо ди Каприо и Кейт Мълиган. На опустошителния роман са посветени епизоди в документални поредици, мисли в пространството, наздравици и утехи, но най-близо до литературата с романтизма и отчаянието на самия Фицджералд оставасценарият на Франсис Форд Копола във филма на Джак Клейтън /1974/, където Робърт Редфорд поставя всички снимани играчи завинаги в сравнителна позиция.

Франсис Скот Фицджералд би бил изненадан колко архивно изглежда романът му /от началото на ХХв./ в тази телевизионна адаптация от началото на ХХІ век за сметка на преживяването. Изхвърлените амбиции в мизансцена буквално отвяват чувствата в трагедията, която е жива и днес.

6 юли, 20.45ч. – БНТ1
6 юли, 02.15ч. – БНТ1
Романтична драма.
Великобритания, САЩ, 2000г., 90 мин.

Режисьор Робърт Марковиц
В ролите: Мира Сорвино, Тоби Стивънс, Пол Ръд, Мартин Донован и др.

Ник Каръуей се мести от Средния Запад към Ню Йорк и се оказва съсед на загадъчния Джей Гетсби – богат контрабандист и фалшификатор с огромно имение. Гетсби е популярен с организирането на пищни летни партита пред 1922г. в Лонг Айлънд. Сприятелява се с Ник и го въвлича в своя сценарий – да просредничи за среща с бившата му голяма любов  Дейзи Бюкенън, братовчедка на Ник. Дейзи е богато омъжена за егоистичния сноб Том Бюкенън, чиято суета класово се храни от извънбрачна връзка със съпругата на гаражния собственик Уилсън. Ник се съгласява да уреди срещата между Гетсби и Дейзи. Катастрофата е пълна и фатална както във въображението, така и в действителността…Миналото на Гетсби е мечтата, която не може да изживее след дългия път към нея…

“Кое е това момче?”
“Просто Гетсби!”
“Откъде е!”
“Чух, че идва от Оксфорд, но не вярвам”.
“Защо?”
“Просто мисля, че не е бил там. Все едно, той дава големи партита, а аз ги харесвам. Те са толкова интимни. На малките партита няма никакво уединение”.