barekov-se-izcepi-tv7-svali-vlastta-131896Късно снощи ръководството на ТВ 7 ЕАД и ББТ ЕАД се обърна с мейл към „колеги, партньори и приятели“. Текстът бе публикуван и на сайта на телевизията: Уважаеми колеги, партньори и приятели, Вчера, 3.07.2014 г., в късния следобед, като резултат от поисканато от „Ноу фрейм медия България“ ЕАД производство по несъстоятелност, бе назначен временен синдик на ТВ7 ЕАД. Той е бургаският адвокат Панайот Велков.

Правомощията на временния синдик се изчерпват до набюдаване на дейността на дружеството и преценка дали са необходими мерки за съхраняване имуществото на телевизията. Временният синдик е длъжен да работи под контрола на съда и да спазва съдебните указания. Неговите действия се обжалват пред съда. Временният синдик няма право да сключва договори от името на телевизията, както и няма работодателска власт. Временният синдик Велков декларира, че няма да възпрепятства нормалния производствен процес на телевизията. Това го задължава и законът. Действията му до тук не показват, че спазването на закона му е приоритет.

В разрез с разпоредбите на съда, да наблюдава дейността на дружеството, да изготви доклад за необходимостта от охрана на имуществото на телевизията и да го представи пред съда, той побърза да сключи договор с охранителната фирма „Делта гард“. Временният синдик Велков, заедно с охранителите и в компанията на партийни функционери от „България без цензура“, начело с Цирков от контролния съвет на партия нахлу в помещенията на ТВ7 ЕАД.

Без съдебна санкция разположи охранители в помещения на ББТ ЕАД, за която няма издадена обезпечителна заповед. Независимо от агресивните и арогантни действия на временния синдик, очевидно целящи сплашване и нарушаването на нормалния работен ритъм на телевизиите, ви призовавам: Кураж, колеги! Нека продължим да работим професионално! Трябва да удържим на натиска! Това не е лесно, но е необходимо.

Не забравяйте – най-тъмно е преди да изгрее зората! По-късно днес на сайта на телевизията беше публикуван и видеоматериал за случилото се през нощта. По повод събитията в ТВ7 „24 часа“ получи коментара на Николай Бареков: Призовавам охранителите на територията на ТВ 7 да не влизат в нюзрума и да не безпокоят работата на колегите – журналисти Положението в ТВ 7 към момента е тъжно и страшно! То застрашава устоите на демокрацията и свободата на българските медии.

Тази нощ в телевизията наистина са проникнали мутри, но техните действия са били насочени срещу законно избрания синдик. Не приемам начина, по който бивши мои служители са заставени да говорят по мой адрес обиди и клевети. Истината е, че телевизията е с огромни дългове и нейното съществуване е поставено под огромен риск и заплаха. За жалост високите заплати, които бяха получавани през годините няма да оцелеят даже и месец. Заклеймявам нахлуването на „охранителите“ на територията на медията и смятам, че тяхното присъствие в телевизията трябва да бъде ограничено до законното присъствие на синдика. Надявам се в нюзрума всичко да бъде спокойно. От все сърце моля колегите, част от които са и мои семейни приятели, да не участват в истерията и да не вземат страна по търговски спорове.

Фирмата „Ноу Фрейм“, която години наред работи лоялно за ТВ 7, натрупа огромни дългове заради отказ на Десислава Тошева да се разплати навреме към нея. Парите се дължат на доставчици на услуги и други компании по редица големи проекти, в това число и „Къртицата“.

Има продуцентски договори, които са подписани и възлизат на стотици милиони левове. Желанието на старото ръководство да обяви телевизията във фалит поставя под въпрос тези договори и вече остави стотици висококвалифицирани кадри на улицата.

Надявам се цялата ситуация да се разреши в най-скоро време и телевизията, макар и в ограничени размери, да продължи своето съществуване. Още повече, че лично аз подписах договор със CNN и обучих всички професионалисти, част от които вече са без работа. По-рано днес от офиса на „България без цензура“ разпространиха официална позиция по случая. Очаквайте подробности