sbjЖурналисти и служители на TV7 изпратиха писмо до и.д. председателя на СБЖ Снежана Тодорова и до Георги Лозанов, в което съобщават, че на 3 юли в 17.10ч. в офисите на ТV7 са нахлули дузина татуирани охранители заедно с назначен временен синдик.

Това действие, по думите им, е продължение на активната кампания от страна на „Ноу фрейм медия България“ ЕАД, собственост на депутата от Европейския парламент Николай Бареков и е безпрецедентен опит да се погази правото на журналисти от една национална електронна медия да упражняват своята професия, като бъдат поставени в условия на натиск и страх.

В разрез с указанието на СГС заедно със синдика в сградата нахлуха и охранители, които се настаниха на етаж, нает от Балкан Българска Телевизия, в студиата и офисите влязоха и лица, принадлежащи към ПП „България без цензура“, уточняват те.

Навлезлите в сградата не се съобразили с искането на адвокатите на ТV7 да напуснат незабавно офисите.

След полунощ опитите на гардовете да щурмуват сградата продължили, а служителите видели как безименни въоръжени лица са допуснати в нюзрума на българска национална медия. С репликата „Ще ви разстреляме“ един от гардовете показал до каква степен той и колегите служат на реда и изпълняват закона.

“С неправомерните си действия охранителите и служителите на „България без цензура“ застрашиха не само журналистите в телевизията, но и показаха, че силата и безпардонното поведение печелят в битката с истината. С настоящето писмо изказваме своето възмущение и апелираме към Вас за съдействие и предприемане на мерки да защитим правото си да работим без страх в името на нашите зрители”, се отбелязва в писмото.

От ръководството на ТВ7 по-рано днес уточниха: “Обезпечителната заповед с дата на издаване 3 юли 2014 г. указва на временния синдик “да извърши преценка на необходимостта от охрана на имуществото на длъжника (ТВ7 ЕАД ) и да изготви доклад в тази посока, за което да уведоми съда”.

В разрез с указанието на Софийския градски съд, още в рамките на днешния ден, синдикът дойде, придружен, в нарушение на указанията на съда, от охранители, които се настаниха на етаж, нает от Балкан Българска Телевизия. Тези действия са демонстративно и грубо нарушение на предписанията на обезпечителната заповед. ТВ7 ЕАД ще сезира съда по надлежния ред за това нарушение”.

От “България без цензура” съобщиха, че според Бареков положението в ТВ7 към момента е тъжно и страшно и застрашава устоите на демокрацията и свободата на българските медии. Той твърди, че тази нощ в телевизията наистина са проникнали мутри, но техните действия са били насочени срещу законно избрания синдик.

По думите му телевизията е с огромни дългове и нейното съществуване е поставено под огромен риск и заплаха, а високите заплати, които са получавани през годините, няма да оцелеят даже и месец.

Бареков заклеймява нахлуването на „охранители“ на територията на медията и смята, че тяхното присъствие в телевизията трябва да бъде ограничено до законното присъствие на синдика.

[spider_facebook id=”1″]