head_silistraМлада птица от вида голям корморан спасиха репортерите на “Силистренски бряг” и БТА. Безпомощното пиле лежеше под витрина на магазин на главната улица в Силистра, управителят се чудеше какво направи. Няколко човека се опитвали да хванат птицата, но тя се отбранявала с острия си клюн. Един смелчага дори пострадал сериозно, клъвнат по устната, откъдето рукнала кръв.

Двамата колеги веднага сигнализираха РИОСВ в Русе и на място пристигна техният служител в резервата Сребърна Пламен Александров. Със сръчни действия той успя да хване уплашената птица, прибра я в чувал и проблемът бе решен. По етапния ред при такива случаи корморанът ще бъде отнесен в спасителния център в Стара Загора.

Големият корморан е обявен за защитен вид през 1962 г. Според специалисти малките преди излитане се наблюдават в средата на юни. Вероятно младата птица е правила първите си полети.

В централната част на Силистра често могат да се видят и малки гларуси, които също се “учат” да летят, но засега само обикалят сред пешеходците.

03.07.2014 12:31 | Бряг | стр. 7 |

[spider_facebook id=”1″]