0Афроамериканският писател Уолтър Дийн Майърс – плодовит автор на книги за деца и юноши, неуморен поддръжник на грамотността и образованието, е починал на 76-годишна възраст в Ню Йорк след кратко боледуване, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на издателство “Харпър Колинс”.

Майърс е автор на над 100 книги, в които описва реалистични и достъпни истории за престъпления, война и уличен живот. Те обикновено са разказвани от тийнейджъри, опитващи се да направят правилния избор, когато погрешният се оказва много по-лесен. Сред най-известните му произведения са “Паднали ангели” и “Чудовище”.

Уолтър Дийн Майърс е първият чернокож посланик на литературата за млади хора в САЩ. Носител е на пет награди “Корета Скот Кинг” за афроамериканска художествена проза и е номиниран три пъти за Национална литературна награда на САЩ. Последната му книга On a Clear Day ще бъде публикувана от издателство “Харпър Колинс” през септември.

Отдавайки почит към покойния си колега, 36-годишният писател Джон Грийн (“Вината в нашите звезди”) казва: “Майърс вдъхнови поколения читатели, включително и мен като 12-годишен с “Паднали ангели” и като 22-годишен с “Чудовище”. Трудно ми е да си представя литературата без него”.

Източник: БТА/darik