Сега четете
Свободата на информацията е принцип на демокрацията, ограничаването й е абсурд

Свободата на информацията е принцип на демокрацията, ограничаването й е абсурд

882765_375_282_4x3„Текстът, който в момента е внесен в своята формулировка, директно показва повод за притеснение. Освен това трябва да е ясно, че медиите, журналистите имат своето конституционно право да обсъждат, да публикуват информация, свързана и с банки, и с ролята на БНБ, и т. н., а в случаите, в които има нередности в управлението, дори корупция, ще се окаже, че медиите няма да могат да публикуват такава информация, а гражданите да я научат, защото има наказателна отговорност. Това е абсурдно”.

Така коментира за Радио Пловдив Александър Кашъмов – ръководител на програма „Достъп до информация” предложението на Българската народна банка да се криминализира разпространението на невярна и заблуждаваща информация за банките и финансовите институции.

„В демократичното общество трябва да може да се изнасят случаите на нередности и корупция, за да се осъществи обществен контрол”, смята още Кашъмов. Той не изключи възможността да бъде създаден подобен текст в НК, за да бъдат защитени хората и благосъстоянието на гражданите. Но подчерта, че българският законодател не трябва да забравя, че в демократичното общество свободата на информацията е принцип, а ограничаването на тази свобода е само изключение от принципа.

Вижте и

По думите на Кашъмов, важното е един подобен текст да бъде прецизиран и формулиран по начин, който е необходим в демократичното общество, както се изразява Европейската конвенция за правата на човека, която също е приложима и която също ще бъде нарушена, ако този текст бъде формулиран по неадекватен начин. Александър Кашъмов изрази още недоумението си от това какво се случва с българските законодатели и с правните експерти, че се отива към такива крайности в НК. „Това е скандално и недопустимо в една демократична държава”, категоричен е юристът.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре