Свежа вест: Рибите помнят с дни, а не под минута

fishРибите помнят мястото, където са им давали храна, 12 дни. Това доказаха канадски учени от университета „Макюън“. В експеримент, описан в статия в научното списание Society for Experimental Biology, на цихлиди е била давана храна на едно и също място в аквариум. „Тренировката“ е продължила три дни, след което рибите са имали 12-дневна почивка (били са преместени в друг аквариум).

После са били върнати в първия аквариум, където са били „обучавани“, като движенията им са били регистрирани със специална камера. Повечето риби са прекарвали основното си време на мястото, където преди 12 дни са им давали храна. Там те са очаквали отново да намерят такава. Според канадските учени това доказва, че рибите са способни да помнят дни наред, а не само 30 секунди, както погрешно се смяташе досега.

Много собственици на аквариуми по принцип са склонни да надценяват умствените способности на рибите. „Има много вицове за това колко съобразителни са рибите. Някои хора дори вярват, че цихлидите им гледат телевизия заедно с тях“, коментира д-р Тревър Хамилтън, ръководител на изследването.

По БТА

Вижте и

[spider_facebook id=“1″]

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре