24687_1389998354602_6073493_nВсеки път като видя драмите с поредното циганско гето или катун, който предстои да бъде съборен, тъй като е абсолютно незаконен, се чудя – защо мургавите ни сънародници не се преместят в някое от хилядите обезлюдени БГ села? Така хем къщите им ще са напълно законни, хем ще обработват огромните площи пустееща земя.

Това обаче никога няма да стане. Както казва баща ми – видиш ли циганин с мотика, да знаеш, че е отишъл да копае за желязо. Просто защото нивата иска постоянство, денонощен труд и молитви посятото от теб да не бъде ударено от непостоянната природа.

Затова и катуните на ромите са винаги край големите градове. Там може да се проси, да се краде и да се наредиш на поредната опашка за социални помощи. И докато ние толерираме подобно поведение, ще си останем първата страна в Европа по брой и големина на незаконните къщи. Защото само у нас може да има достатъчно сляпа държава и гражданско общество, които години наред да не виждат палатите без документи, които никнат като гъби…

Мисля си и друго – след като са имали пари да вдигнат такива къщи, защо не са си извадили документи за тях, защо не са си купили земята под тях, а рискуват да останат един ден на улицата? И отговорът е много прост – защото знаят, че държавата ще бъде длъжна по-късно за пореден път да се погрижи за тях.

Както става със социалните помощи, които получават, без никога да са вкарвали и лев в хазната. Ето преди време беше лансирана идеята детски добавки и майчинство да се плащат само ако си работил и си внасял данъци. Както е на запад. На всеки според приноса в хазната да се определя и добавката.

Социалното майчинство пък напълно да отпадне, защото в крайна сметка то си е вид болничен или отпуск, а кой дава пари за болничен, ако не си ходил на работа никога? То е като да искаш обезщетение за съборена къща, която не е застрахована. У нас обаче къщата е не просто без застраховка, но и незаконна и построена в защитена местност. Но ние пак бъркаме в държавния джоб и плащаме – а после викаме: „Няма пари”! Има, но за съжаление в продължение на две десетилетия отиват по грешното направление…

По Монитор | стр. 16 | 02.07.2014