BbbcBC съобщава за вълненията около състоянието на българските банки, като отбелязва, че сътресенията в банковия сектор са настъпили почти веднага, след като премиерът Пламен Орешарски е съобщил, че е наредил временно да спре работата по проекта “Южен поток”. медията припомня, че газопроводът се строи от руския гигант Газпром и че в проекта са преплетени български и руски бизнес интереси.

Авторът на статията Ник Торп припомня изявленията на президента Росен Плевнелиев, че няма криза в банковия сектор, а има криза на доверието и криминална атака срещу една банка, изявлението на вътрешния министър Цветлин Йовчев, че става дума за целенасочен опит за дестабилизиране на държавата, и се пита кой би искал да дестабилизира България и защо. Възможно ли е проблемите в банковия сектор да са предизвикани в отговор на забавянето на работата по новия газопровод, пише той. В статията се припомня банковата криза от 1996 и въвеждането на валутния борд. Отбелязва, че две трети от българските банки за чужда собственост, че банковата ликвидност е висока, а държавният дълг нисък, което прави страната ни една от най-стабилните в Европа.

Но се посочва, че доверието на хората в политическата система е разклатено от корупция по високите етажи, вината за която е на олигарсите. Представена е и сложната според автора ситуация с “Южен поток” – всички основни политически партии в България са “за” проекта, който се подкрепя и от сръбското правителство. Газопроводът е желан и от големи западни доставчици на газ като италианската ЕНИ и австрийската ОМВ. Цитирани са мнения на експерти, че в краткосрочен план газопроводът ще засили енергийната сигурност на страната, защото ще заобикаля нестабилната Украйна, но в дългосрочен ще накърни сигурността, защото засилва зависимостта на страната ни от един доставчик – Газпром. Ситуацията около “Южен поток” създаде проблеми на България с Европейската комисия, която настоява тръбата да може да се използва и от други компании, се отбелязва в материала на BBC.

Позовавайки се на български медии авторът пише, че финансовите и политически битки по отношение на банките и на газопровода се препокриват и в съперничеството между Делян Пеевски, депутат от една от управляващите партии ДПС, и друг бизнесмен, за когото се твърди, че е проруски настроен. Компаниите на господин Пеевски спечелиха търгове за изграждане на “Южен поток” в България, а Цветан Василев е собственик на Корпоративна търговска банка, завършва информацията на BBC. Дори за източноевропeйска страна, преживяла не една финансова паника и политическа интрига, гледката будеше тревога. Хиляди уплашени вложители се редяха на опашка пред една от трите най-големи български банки.

Само за няколко часа в петък те изтеглиха равностойността на близо 550 милиона долара, пише американският вестник “International New York Times” в статия за случващото се в българския банков сектор. Като отбелязва, че властите спешно са взели мерки, за да се справят със ситуацията, авторите на статията се питат как така една страна може да бъде въвлечена в криза заради явление, което според властите е просто кампания за разпространяване на слухове по електронен път, “свързана с неприязън между съперничещи си бизнес магнати с политически връзки”. Вестникът пише, че банковата криза е съвпаднала с ярко изразена политическа нестабилност и че се очаква правителството скоро да подаде оставка, след като основните политически сили са постигнали съгласие за избори на 5 октомври. Посочва се, че ЕС е позволил на България да налее 2,3 милиарда долара в банковата си система и е подчертал, че българските банки са стабилни.

Но случващото се засили опасенията, че най-бедната страна от съюза може да създаде нов риск в един регион, който вече бе разклатен от кризата в Украйна, пише “International New York Times”. Изданието отбелязва, че засега вълненията изглежда не са засегнали банките, които са чужда собственост и на които се пада 70 процента от пазара, но се цитира мнение на анализатори, че кризата тепърва може да стане неконтролируема, понеже българите са склонни панически да теглят парите си заради спомена за рухването на банките през 1996 г. В статията се казва, че проблемът с банките изглежда е свързан с публичната вражда между Цветан Василев и Делян Пеевски, които си разменят обвинения и заплахи, и е цитирано експертно мнение, че става дума за война между олигарси, породила проблем, а не за проблем с банковата система. Изданието пише, че управлението на кабинета на Пламен Орешарски е било съпътствано от улични протести срещу корупцията и липсата на прозрачност и посочва, че освен това България е попаднала под кръстосания огън между Русия, Европа и САЩ, защото през нейната територия минава голям транзитен маршрут за газ от Русия и други производители като Азербайджан.

Към края на статията се отбелязва, че българската икономика е стабилна, че държавният дълг е само 19 на сто от БВП и е един от най-ниските в ЕС, че въпреки политическата нестабилност в четвъртък България е успяла успешно да продаде държавни облигации на стойност над 2 милиарда долара, плащайки годишна лихва от 2,95 на сто, рекордно ниска за България. Цитирано е и уверението на президента Росен Плевнелиев, че правителството няма да позволи банките да фалират, че банковата система е стабилна и няма причини за паника.

България се противопоставя на мистериозна банкова криза, пише френското икономическо издание “Les Echos” в статия относно българската банкова система. В публикацията се твърди, че български вложители са изтеглили 400 милиона евро в петък от гишетата на три банки в страната. Две банкови институции бяха жертва на слухове на фона на силна политическа криза. Сега България иска да си върне контрола на ситуацията. Днес страната успя да се противопостави. Брюксел даде зелена светлина за отпускането на кредитна линия от 3,3 милиарда лева с цел да се реагира на спекулативните атаки.

В самата Европейска комисия казват, че не се страхуват от реална финансова криза в България, защото банките са добре капитализирани и имат значителна ликвидност. “Но ние сме свидетели на криза на доверието, предизвикана от слухове, на фона на интензивна политическа криза”, казват източници от ЕК, цитирани от “Les Echo”. Случващото става в момент на деликатен политически климат в България, когато правителството е в оставка, а за октомври са насрочени предсрочни избори. Под заглавие “Какво за бога се случва в България?” американското сп. “Forbes” публикува статия за ситуацията с българската банкова система. Нещата бързо се променят в България. Преди по-малко от месец МВФ каза, че българската банкова система е в добро здраве и заяви, че я е стабилна и ликвидна. Но вчера българският президент беше принуден да направи изявление, в което да успокои хората, че техните пари са в безопасност.

А сега ЕС отпусна на България спешна кредитна линия, за да подкрепи банковата си система, отбелязва изданието. В статията се посочва откъде започна тази ситуация в България, а именно положението на Корпоративна търговска банка и какви да били действията на Българската народна банка. Според авторката на статията Франсийз Копола реакцията на БНБ е била късна и неадекватна. Ако централната банка си вършеше работата както трябва, то масово теглене на пари нямаше да принуди една здрава търговска банка да затвори врати, още повече пък да се унищожи банковият капитал, пише авторката.

В статията се припомня и ситуацията с Първа инвестиционна банка, както и мнението на правителството и на БНБ, че това е нарочно дирижирано, за да се дестабилизира банковата система и да се създаде политическа нестабилност. Истинският въпрос обаче е защо България е толкова нестабилна. Защо хората реагират на анонимни съобщения относно ПИБ. Защо това сваля правителството. Простият отговор е, че хората в България не вярват на правителството, посочва авторката на публикацията.

Източник: БТА

[spider_facebook id=”1″]