emil_koshlukov_18-11-1989_lider-hsdЕмил Илиев Кошлуков  е български политик и журналист. Роден е на 26 октомври 1965 г. в Пазарджик. През 1985 г. завършва Английската гимназия в Пловдив. В казармата е осъден на 6 години затвор за предизвикване на бунт.

Освободен е през 1988 г. През 1989 г. започва да учи Английска филология в Софийския университет. Същата година основава Независимото студентско дружество. Участва на Националната кръгла маса като делегат от СДС. В периода 1991 – 1996 г. учи политология в Калифорнийския университет, Санта Барбара.

През 1997 г. се завръща в България. От 2001 г. е депутат в Народното събрание от листата на НДСВ. През 2004 г. основава партия „Новото време” и става неин председател. Телевизионната му кариера се свързва с предаването му „факторът Кошлуков”.

Пълната му биография от неговият блог:

Емил Илиев Кошлуков е роден на 26 октомври 1965 г. в Пазарджик.

Завършва английска гимназия в Пловдив през 1985 г. и същата година е приет в СУ „Климент Охридски, специалност Английска Филология.

Като войник е осъден на 6 г. затвор за антикомунистическа пропаганда и опит да предизвика бунт в казармата. Отнети са му и студентските права. Излежава присъдата си при строг режим в Старозагорския затвор. Когато в края на 1988 г. България е принудена да закрие политическите си затвори, Кошлуков е освободен шест месеца предсрочно. Със съдействието на Комитета за Защита на Човешките Права през 1989 г. Емил  Кошлуков получава право отново да се яви на кандидат студентски изпити и отново е приет в СУ „Св. Климент Охридски“.

На 14 ноември 1989 г. по негова инициатива се създава първото Независимо студентско дружество. По-късно учредява Федерацията на независимите студентски дружества и е избран за неин координационен секретар. Участва като делегат на СДС и водач на студентите на Националната кръгла маса през 1990 г., на която опозиционният СДС и БСП преговорят за условията за провеждането на изборите за Велико народно събрание.

Един от популярните и активни лидери на СДС през 1990 г. На 14 декември 1989 г. заедно със студентското дружество ръководи студентския митинг, който се сля с Живата верига, която по-късно прерастна в общограждански протест и обсада на Парламента. Тогава президентът Петър Младенов изрече репликата си за танковете.

При пожара на Партийния дом (26 август 1990 г.) бе набеден от прокомунистически среди, че е участвал в подпалването. Той се появява на мястото на пожара и се опитва да спре погромаджиите, за което има, както свидетели, така и видеоматериал. Но атаката срещу него е много силна, отнемат му временно международния паспорт, дори му забраняват да напуска страната. Водеши световни медии отразяват събитията в страната и популярността на младия студентски лидер расте в страната и по света.  Той получава предложения за стипендия от различни международни фондации за продължаване обучението си във водещи световни университети, между които UCLA и Yale University.

От 1991 до 1996 г. Емил Кошлуков учи политология в Калифорнийския университет в Санта Барбара (САЩ). През цялото време на следването си той поддържа тясна връзка с България. Следи събитията, завръща се и в някои от тях участва лично. Активно сътрудничи на президента Желю Желев по време на неговия мандат 1991-1996 г., работи и с партия Либерали.

От 1996 до 1998 г., след окончателното си завръщане в България се отдава на обществена дейност, ръководи благотворителната организация „Български Самарянски съюз“, прави политически анализи. Между 1997 г. и 2001 г. е консултант и мениджър на различни предизборни кампании на местно и национално ниво. През 2001 г. е мениджър на предизборната кампания на НДСВ, след което е избран за народен представител в 39-то Народно събрание. В него е Председател на Комисията по въпросите на гражданското общество към 39-то Народно събрание, член на Временна комисия по Правилника за организацията и дейността на 39 –то Народното събрание, член на Временна проучвателна комисия по религиозните въпроси (27 март 2002 – 30 ноември 2002 г.); зам.-председател на Временна комисия за дейността на Министерството на регионалното развитие и благоустройството относно усвояването на финансовите средства, отпуснати от Европейския съюз по програмите ФАР и ИСПА за периода 1999 – май 2004 г. (13 май 2004 г.) и член на Комисията по култура към 39-то Народно събрание.

През 2004 г. е учредител и е избран за председател на Политическа партия „Новото време”.

Многократно участва като гост-лектор в различни български университети – Русе, Пловдив, София, Тракийския университет Ст. Загора и др.

От 2005 г. е водещ на публицистично телевизионно предаване „Таралеж” по телевизия Евроком и Евроком България.

Професионалните му интереси са пряко свързани в сферите на публични политики, участие на гражданите в процеса на вземане на решения, системи за баланс и взаимен контрол между институциите, лобизъм и провеждане на тематични политики, развитие на избирателните системи, международни отношения, политически PR.

Участва в авторския колектив на “Либерален предизборен показалец” издаден от Либерална библиотека кн. 17 към Фондация “Фридрих Науман”. Публикувал е множество статии и коментари в българските ежедневници.

Законодателната инициатива, с която се гордее най-много е избирателният кодекс, а гражданската инициатива, с която се гордее най-много е публичната кампания на групата за натиск “Новото време” за защита на свободата на словото от 2000 г.

Владее английски, руски и турски език