perperikon-nastiga-carevec-225372

[spider_facebook id=”1″]

По повод на изявлението на проф. Николай Овчаров, че държавата е разпределила парите за разкопки по принципа “на всекиго по нещо” вместо на 5-10 приоритетни обекта, председателят на Комисията за разпределението на средствата, назначена със заповед на министъра на културата, проф. Божидар Димитров, заяви:

“Ако комисията, съставена от най-именитите археолози на България, директори на музеи в София, Пловдив, Варна, Велико Търново и т. н., бяха послушали съвета на г-н Овчаров, то Перперикон нямаше да получи нито лев.
От научна археологическа и историческа гледна точка пари щяха да получат разкопките в старите български столици -Плиска, Преслав и Велико Търново, Дръстър /Силистра/, центрове като Несебър, Поморие, Созопол, големи римски градове като Дебелт, Рациария, Ескус, Никополис ад Иструм, Нове u т. н. Ето че станаха повече от десет u всеки от тях превъзхожда значително малкото провинциално антично и средновековно градче Перперек, превърнато /не мога да не призная това почти с възхищение/ от проф. Николай Овчаров с отлична пиар кампания в хит на културно-историческия туризъм”, пише Хасково. Hem.

Според критериите, по които работи комисията, Перперикон получи 80 000 лв. Отчетена бе не толкова научната стойност на разкопките там, колкото стойността на вече разработения като културно-исторически туристически продукт.

Това е една от най-големите суми, отпуснати от комисията за един обект. Ама парите не стигали, те не стигат на никого и никога, откак финикийците са ги измислили, заяви проф. Божидар Димитров.