Сега четете
Световната етно джаз звезда Ричард Бона ще бъде кулминацията на A to JazZ World 2014

Световната етно джаз звезда Ричард Бона ще бъде кулминацията на A to JazZ World 2014

bona_newГениалният басист, номиниран за Грами, ще свири с уникалната афро-кубинска формация Mandekan Cubano

Един от най-големите джазмени на нашето време Ричард Бона ще бъде хедлайнер в заключителната вечер (29 юни) на A to JazZ Festival, който тази година е с етно звучене. Единственият джаз фестивал на открито в столицата отново ще посрещне гостите си в Южен парк 2, зад басейна Спартак в традиционния последен уикенд на месец юни (27-29 юни).

Звездата на тазгодишния джаз фест, номинираният за Грами Ричард Бона, е свирил и записвал с едни от най-сериозните инструменталисти на Америка като Боби Макферин, Куинси Джоунс, Хърби Хенкок,Тито Пуенте, Джордж Бенсън, Чака Кан, Бранфорд Марсалис, Майк Стърн и др. През 2002 г. той е вокалист и перкусионист и на световно известната джаз формация на Пат Матини – група с три златни албума и над 20 награди Грами.

Пред българската публика Ричард Бона ще представи афро-кубинския си проект Mandekan Cubano, който претворява разнородни етнически корени и древни традиции в изненадващо нови форми. Родните меломани ще станат част от вълнуващо музикално пътешествие, обединяващо африкански и южноамерикански ритми в един зашеметяващ празник на звук, ритъм и страст. Броени часове преди да излезе на сцената на A to JazZ Festival, звездата ще изнесе и едночасова лекция пред ученици и студенти в Националното музикално училище в София – на 29 юни от 11 ч.

Ричард Бона има широко амплоа – на певец, текстописец, басист, композитор, бенд лидер, музикален инженер, продуцент със собствено артистично виждане. Той е посрещан с огромен ентусиазъм като хедлайнер на най-големите джаз фестивали в света. Роден в Камерун, Бона получава музикалното си образование в Германия и Франция, където често се изявява в концертните зали. От 1995 г. музикантът се установява в Ню Йорк, където си изгражда репутация на един от най-добрите и виртуозни бас китаристи на планетата. Именно там той реализира успешни колаборации със световни джаз музиканти като Боби Макферин. По това време е и музикален директор на европейското турне на американската звезда Хари Белафонте.

През 1999 г. Ричард Бона стартира солова кариера и записва албума Scenes from My Life. Към момента той е издал седем студийни и един концертен диск като изданието Tiki от 1995 г. с участието на Джон Леджънд получава номинация Грами за най-добър съвременен уърлд мюзик албум.

Преди звездната поява на Ричард Бона и Mandekan Cubano, сцената на A to JazZ Festival ще завладее цяла плеяда от брилянтни български музиканти: страстната фламенко група Banda Del Padre и българското Етно джаз трио, обединяващо артистичните търсения на трима виртуозни музиканти: акордеоноста Петър Ралчев, краля на перкусиите Стоян Янкулов – Стунджи и един от най-добрите ни изпълнители на китара и тамбура Ангел Димитров.

В първия от трите фестивални дни, посветени на етно жанра, на сцената на A to JazZ Festival ще видим проекта на Музикална къща БНР Jazzophonia начело с биг бенда на Българското национално радио и диригента Антони Дончев, последван от испано-кубинския фламенко септет на Хавиер Масо Карамело. Заедно с музикантите на Пако де Лусия, сред които звездата на фламенкото Израел Суарез „Ел Пираня“, ще направят завладяващ трибют на легендарния испански китарист. На 28 юни пък ще можем да се насладим на младите ни надежди Михаил Филипов квинтет и проекта на големия ни саксофонист Димитър Льолев „Родопология“, повлиян от магическия полъх на Родопа планина. Перлата в короната на втората фестивална вечер ще бъде емблематичният за португалската Кабо Верде сцена Тито Париш с неговата акустична формация.

Вижте и

Както и през изминалите три издания наред с основната музикална сцена на A to JazZ Festival, гостите ще могат да се включат и в съпътстващи активности – джем сешъни след края на концертите в клуб „Студио 5″, детски уъркшопове и майсторски класове. Повече информация за тях ще бъде оповестена допълнително.

Музикалното събитие се провежда в подкрепа на кампанията „София – Европейска столица на културата 2019“ и ще премине под почетния патронаж на председателя на Столичния общински съвет г-н Елен Герджиков. Организатори на събитието са фондация „A to Z“ и фондация „Америка за България“, чиято безценна подкрепа съпътства фестивала от самото начало.

За актуални новини от A to JazZ World 2014 следете официалния сайт на феста www.atojazz.bg, както и страницата му във фейсбук.

A toZ | Foundation

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре