256x256_264836c479f5c7fc721e6767d7a1b9c0df70242cПрез 2011 г., фотографът и видеооператор на свободна практика Филип Дац засне собствения си арест от полицията, докато е бил на мястото на криминална сцена. Той е стоял на тротоара в близост до други минувачи и е бил акредитиран като журналист, който е трябвало да заснеме случая за местно телевизионно предаване, когато един офицер се приближил до него и му е наредил да “си отиде.”

Когато Дац попитал къде може да застане за да продължи снимките, служителят казал, “няма място”, и заплашил, че ще го арестуват. Дац се преместил по-надолу по улицата, като продължил да снима, след което е бил арестуван и обвинен в “намеса и възпрепятстване работата на държавната администрация.” По-късно делото е било отхвърлено от страна на прокурорите. Полицейският комисар е наредил неговия отдел да получи обучение относно връзките с медиите. Дац осъдил полицията в Съфолк и получил $ 200 хиляди обезщетение тази седмица.

В допълнение местната полицейска институция ще осигури текуща програма за обучение на своите служители, как да защитават “конституционното право на гражданите и пресата при наблюдение, фотографиране и запис на дейността на полицията на места, отворени за обществеността.” Въпреки, че според условията на споразумението Suffolk County и SCPD не са извършили закононарушение, Дац е доволен от обезщетението, и в изявление публикувано от NPPA, заявява: “Това обезщетение е победа за Първата поправка и за обществеността като цяло. Когато полицията арестува журналисти просто защото те си вършат работата, това създава смразяващ ефект, който застрашава възможността на всеки гражданин да бъде информиран за важните новини в неговата общност.”