Сега четете
Смисълът на журналистиката е да решава проблеми

Смисълът на журналистиката е да решава проблеми

220468_114424921976102_2503039_oРадио журналистът Румен Стоичков представи двете си книги „Преди забравата“ и „Из стръмнините на България“ пред аудиторията в Монтана. Срещата в камерен формат протече в Младежки дом. Аудиторията бе погълната от увлекателния разказ на автора и мелодиката на емблематичния глас от нощния ефир на програма „Хоризонт“.

Впечатляващ е професионалния подход на Румен Стоичков. Той отразява в кратки репортажи за предаването „12 плюс 3″ по БНР проблемите на забравените кътчета на страната ни разрушени пътища, липсата на лекарска помощ, изчезващи училища, отсъствието на транспортни връзки. Покъртителните му разкази за лудници и сиропиталища, за изоставени на произвола на съдбата старци и занемарени обществени проблеми водят до решения.

„Всичко видяно е осмислено, анализирано, пречупено през гледната ми точка. Моята цел е репортажите ми да доведат до ефект, до промяна. Такъв е смисълът от професията ни да вършим добро.“ беше категоричен журналистът. Той подчерта, че предпочита да отразява затънтените места на страната, а не случващото се на жълтите павета в столицата. Това прави вече 26 години, защото не вижда перспектива в кабинетната журналистика. Според него истината е в срещата с живия живот. С диктофон в ръката и добър спътник, Румен Стоичков непрекъснато любопитства. „Какъв журналист си ако не си любопитен и не искаш да знаеш и да разбереш?“ реторично пита той.

Впечатленията си извън социално значимите теми на ежедневието и срещите си с обикновените хора с необикновена житейска философия Румен Стоичков претворява в своеобразни пътеписи. Над 150 репортажа и снимки, направени от него са включени в двете му книги „Преди забравата“ и „Из стръмнините на България“. Журналистът разказа за места, за които дори не сме чували, а са безкрайно красиви и натоварени със смисъл.

Любимото му място е Маджарово в близост, до което се намира българският Стоунхендж уникалнотракийско светилище. Двете му книги са единствената памет за десетки изчезващи от картата обезлюдени места. Чрез тях надникваме в загиващи селца, чиито жители се броят на пръсти. Опустели, но пълни с история и легенди. Най-интересните предания са за имената им. Едно от тях разказва как Крали Марко отишъл да яде хляб и се опарил от току-що извадената от пеща погача и от там името на китното село Парен.

Преди да дойде в Монтана GPS-ът го беше повел, но не и завел в Черешовица. Оказа се, че е тръгнал към селце, за в което пътят свършва, но историята продължава. Румен Стоичков разкрива истинските богатства на България. Фактът, че те са непознати и неразгадани, дава отговор на въпроса „Защо сме бедни, след като сме толкова богати“.
Може би мнозина не разбират емоцията, която поражда броденето из стръмнините и каманяка на чукарите, но авторът на „Преди забравата“ и „Из стръмнините на България“ се чувства свободен само там – в съприкосновението с девствена природа и неподражаемата мъдрост на обикновените люде.

Вижте и

На финала на срещата журналистът получи подарък от кмета на Монтана Златко Живков сборникът „Монтана мост на цивилизации“ и алманахът „Огоста 2013″. Дано те провокират интерес към теми и личности от нашия край.

Монт прес – Монтана | стр. 5 | Естел САВОВА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре