Сега четете
"Моникагейт"

"Моникагейт"

monica-lewinsky-bill-clintonИсторията за президента Клинтън и малките му прегрешения се превръща в политическия скандал на XX Век . Президентът Никсън сигурно е щял да бъде подведен под съдебна отговорност, ако не си беше подал оставката след скандала с аферата „Уотъргейт“, но Бил Клинтън не се оттегля дори след като се оказва първият американски президент, даден на съд след 1868 г., когато Андрю Джонсън бил съден от Сената.

Интересен факт е, че и Джонсън, подобно на Клинтън, бил обвинен в изневяра. Истинското обвинение срещу него обаче, довело до безпрецедентен двумесечен съдебен процес, е престъпването на Закона за заемане на служебен пост*.

Предназначение-то му било да попречи на президента да се освободи от политическите авантюристи от Севера, които след Гражданската война с помощта на Конгреса били заели постове във федералната администрация на Юга. Джонсън, който бил южняк, се стремял да помири враждуващите щати и затова отказал да приеме закона. Възпротивил се на решението на Конгреса, като уволнил военния министър Едуин Стантън и така предизвикал скандал.

Стантън отказал да напусне поста си, Конгресът го подкрепил и Джонсън се оказал първият американски президент, изправен пред съд.

Джонсън бил републиканец, но въпреки това не можел да разчита на подкрепата на своите съпартийци. Неговият предшественик Ейбрахам Линкълн също бил републиканец и точ¬но републиканците от Капитолия яростно се противопоставяли на меката политика на наследника му Джонсън по отношение на разгромената Конфедерация.

Вестниците били пълни с хули по адрес на Джонсън, който бил наречен Великия престъпник и бил обвинен в какво ли не, включително и в участие в заговора, довел до убийството на Линкълн… а също и в изневяра. Сенаторите от Илинойс били пре-дупредени, че като се приберат у дома, ще бъдат обесени, ако гласуват за оправдателна присъда. Любовницата на сенатора от Канзас Робърт Рийм била притисната да използва влиянието си над Рийм, за да го накара да гласува в полза на обвинителите. Джонсън се държал много достойно през целия процес. Демонстрирал отношението си към скандала, като отказал да удостои с присъствието си съдебните заседания.

* Закон от периода след Гражданската бойна, който забранявал на президента да уволнява лица от гражданската администрация без съгласието на Сената – Б. пр.

При окончателното гласуване били преброени 35 гласа срещу 19 – само един глас не достигал за двете трети мнозинство, изисквано от конституцията. Въпреки това в резултат на скандала Джонсън изгубил всякакъв шанс да спечели изборите през 1868 г. и трябвало да се прости с мечтите си за втори мандат в Белия дом. Върнал се в родния си щат Тенеси. През 1870 г. участвал в изборите за Кон¬греса. Не постигнал успех. Загубил и изборите през 1872 г., но през 1874 г. успял да се върне в Сената, където сърдечно бил поз¬дравен от няколко сенатори, които шест години преди това гла¬сували за обвинителната присъда.

Дискредитирането на Бил Клинтън също започва с нещо по- важно от изневярата – назначен е независим следовател за раз¬следването на поземлена сделка, известна като „Уайтуотър“. През август 1979 г., още докато Клинтън е главен прокурор на щата Арканзас и организира предизборната кампания за първия си мандат като губернатор на щата, Бил и Хилъри Клинтън купуват 230 акра перспективен парцел в речна долина в планината Озарк в Северен Арканзас. Семейството не дава пари за сделката.

Изискваният депозит е внесен от техни приятели – Джим и Сюзън Макдугъл.
Проектът с разработването на закупената земя така и не е приведен в изпълнение и семейство Клинтън не печели нищо от сделката. След известно време банката на Макдугъл фалира и собствениците й се озовават в затвора. Установено е, че въпросният парцел първоначално е продаден на много изгодна цена от голяма компания за сечене и превозване на дървени трупи, която, изглежда, се е ползвала от благоволението на Бил Клинтън – вече губернатор на щата. Повдигнати са и обвинения, че парите от „Уайтуотър“ били използвани за финансиране на кампаниите на Клинтън.

Изключителният успех на Хилъри Клинтън в областта на търговията също е подложен на разследване. Дейността и в адвокатската фирма „Роуз Лоу“ в Арканзас, която между другото включва и воденето на различни сделки на семейство Макдугъл, е обект на следователски интерес, след като бившият колега на Хилъри от същата фирма Винс фостър (издигнал се до адвокат на Белия дом) е намерен прострелян в главата в парк във Вашингтон. Заключени¬ето на следователите е, че става въпрос за самоубийство, но мно¬зина подозират, че случаят крие нещо по-голямо.

6797568_1074200372Упорито се носи слухът, че Винс Фостър и Хилъри Клинтън са били любовници.

Хилъри е обвинена и в незаконно уволняване на седем служи¬тели от транспортния отдел на Белия дом, които били замене¬ни с нейни протежета от Арканзас. Белият дом пък е обвинен в незаконно използване на досиета от архива на ФБР.

Тези случаи са изключително мистериозни и заплетени. Те обаче не успяват да завладеят въображението на хората, а раз¬следването тъпче на едно място, докато щастието не се усмих¬ва на независим следовател.

Млада жена на име Пола Джоунс съди Бил Клинтън за сексуално насилие. Тя твърди, че докато той бил губернатор на Арканзас, при нея дошъл военнослужещ, който и казал, че губернаторът иска да я види, и я отвел в хотелската стая на Клинтън. Там, разказва Пола, Клинтън си извадил пениса и й казал да го целуне.

Тя отказала. Списание „Америкън спек- тейтър“ обаче излиза с твърдението, че Пола е спала с Клинтън. Тя завежда дело срещу Клинтън за причинен „тежък емоционален стрес“ и обяснява това със стремежа да изчисти опетненото си име. По онова време Пола Джоунс е на държавна служба и сле¬дователно Клинтън е неин шеф. Затова ако е предприел каквато и да е нежелана инициатива за сближаване – особено толкова не-двусмислена – Пола лесно щеше да спечели делото. Но Клинтън твърди, че нищо подобно не се е случвало. Независимият следовател иска от министъра на правосъди¬ето разрешение да включи в разследването и случая „Пола Джо¬унс“. Молбата си обосновава с това, че така би могъл да докаже неблагонадеждността на твърденията на Клинтън, което пък би помогнало да се разнищи аферата „Уайтуотър“.

160px-Kenneth_W._StarrНезависимият следовател се казва Кенет Стар u и участВал 0 разследването свързано със съдебния иск на Поля Джоунс,

Вижте и

За никого не е тайна, че още от младини Клинтън е голям женкар. Той е роден В Хоуп, Арканзас, през 1946 i и от малък меч¬тае да стане политик от типа на Кенпди, особено след като тринадесегодишен среща сВоя кумир (3 Белип дом, Бъдещият президент учи 8 Оксфорд със спечелената „Стипендия Родос“ и се проявява като такъВ безстрашен донжуан, че предлага интимна връзка на най-голямата феминистка Жермен Гриър.

В правния факултет на Йейл той се запознава с Хилъри Родъм, която споделя политическите му амбиции, През 1974 I тя заминава с него за Арканзас и застава начело на предизборната му кампания с цел да го вкара в Конгреса, но не успява.

Хилъри ръководи кампанията му, а Бил върти любов с жена от екипа си. Въпреки това през 1975 г, Бил и Хилъри се венчават. Тя неотлъчно стои до него през всичките шест мандата, през които той е губернатор на Арканзас, макар днес да се разправят неверо- Шшни истории за извънбрачните му авантюри от този период,

През 1992 г. Клинтън решава да се кандидатира за президент. Добрият външен вид и харизмата му в стил Кенеди скоро му дават преднина, а слуховете за неговите съпружески изневе¬ри не му нанасят никакви поражения. По време на първичните из-бори през февруари 1992 г. в Ню Хемпшир в незначителния вес¬тник .Стар“ се появява скандалното заглавие „Кандидатът на демократите Бил Клинтън изневерява с Мис Америка“,

Материалът споменава имената на пет жени, за които се твърди, че били спали с Клинтън, сред които и бившата Мис Амери¬ка и модел на „Плейбой“ Елизабет Уорд Грейсън.

Бил отрича Всичките твърдения и no-важните вестници обявяват изнесеното на страни¬ците на .Стар“ за „непотвърдени сведения на жълтата преса“.

„Стар“ отвръща на удара с материала „Моята 12-годишна лю¬бовна връзка с Бил Клинтън“. Този път на сцената излиза бивша¬та кабаретна певица от Литъл Рок Дженифър флауърс, наричана във вестниците „пушещата бамбина“.
В едно интервю тя казва: „Правехме любов навсякъде – на пода, в леглото, в кухнята, върху шкафа, мивката… Аз наричах тестисите му „момчетата“, а той казваше на гърдите ми „момичетата“.“ Дженифър споделя още, че веднъж Бил се опитал да прави секс с нея в мъжката тоалетна на губернаторския си дом, дока¬то Хилъри забавлявала някакви гости в градината отвън. Губер наторът дори използвал кросовете си като прикритие.

Клинтън се настаняма в белия дом, а Военнослужещите от Арканзас, които са го охранявали, докато е бил губернатор на щата, разкриват, че е имал стотици жени. Според един от бодигардове- те, когато имал възможност да прави секс, Бил никога не я изпускал. Като пример очевидецът разказва случай, при който една жена правила на Клинтън орален секс на задната седалка на лимузината, докато чакали дъщеря му Челси на училищния паркинг.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре