b515a471fa3dff7bb564f3593e492ed7Ева Кулева е родена на 24 октомври 1976 г. Завършила е “Стопанско управление” в СУ “Св. Климент Охридски” -икономист по образование и психолог по призвание, казва тя за себе си. 10 години се занимава с маркетинг и реклама, била е маркетинг мениджър в медийна група от музикални радиа и телевизия. От 2 г. решава да създаде собствен бизнес в сферата на коучинга като успешен метод за личностно развитие и за постигане на положителна промяна в живота. Усилията й са насочени към интересен проблем – коучинг на успели, интелигентни дами, които не успяват да изградят хармонична трайна връзка с партньор.

– Ева, защо много умни, успели и атрактивни дами се оказват с проблеми при изграждане на истинска връзка с партньор?
– От досегашния ми опит се потвърждава хипотезата, че подобен тип дами са прекалено силно свързани с мъжката енергия в себе си. Да сме успешни в бизнеса и професията, да изкарваме пари, да сключваме сделки – това е мъжка
енергия. В нея, разбира се,
НЯМА НИЩО ЛОШО, НО в ПРЕКОМЕРНА ДОЗА ТОВА НИ ПРЕЧИ ДА СМЕ ЖЕНСТВЕНИ

– да съблазняваме мъжете. Трудно е за много жени едновременно да са успешни, пробивни,активни и в същото време: любящи, приемащи, нежни, флиртуващи. А второто е в основата на способността да привлечеш партньор и да започнеш да изграждаш връзка.
– Много често чуваме тезата, че съвременните мъже се страхуват от успели жени. Вярно ли е това твърдение?
– Трудно ми е да кажа дали това е страх. Да,
НЕУВЕРЕНИТЕ в СЕБЕ СИ МЪЖЕ НЕ СЕ ЧУВСТВАТ
НА НИВОТО НА ПОДОБЕН ТИП ЖЕНА Не са сигурни, че могат да я заинтригуват и да задоволят потребностите й. Силните мъже пък се чувстват отблъснати от силната мъжка енергия, която усещат в такава жена. Основно като че ли има две групи мъже – такива, които се чувстват слаби до такава жена, и такива, които биват отблъснати от липсата на женственост, според тях.
– Има ли и трети тип мъже, подходящ за успелите жени?
– Важно е осъзнаването от страна на дамите, че вината не е у мъжете. Важно е
НИЕ САМИТЕ ДА ПОЕМАМЕ ОТГОВОРНОСТ ЗА ВСИЧКО, КОЕТО СЕ СЛУЧВА в ЖИВОТА НИ
Ако не можем да създадем успешна връзка, проблемът е в нас и трябва да видим какво се налага да променим в себе си, вместо да прехвърляме отговорността върху другия.
– Какво се налага най-често да бъде променено?
– Необходимо е да се свържем със своята женственост, да се научим да изразяваме чувствата, желанията и нуждите си.
МНОГО ЖЕНИ ОЧАКВАТ МЪЖЕТЕ ДА ЧЕТАТ ЧУВСТВАТА ИМ и да удовлетворяват потребностите им без да са ги изразили дори. Така не става. Това не е по силите на никого.
– Основният инструмент на коучинга са въпросите. Какви въпроси задавате най-често на дамите, ползващи услугите Ви?
– Коучът е човек, който те подкрепя по пътя ти към положителната промяна в самия теб. И да – основният инструмент са въпросите, но и обратната връзка, когато това е необходимо. ВЪПРОСИТЕ МОГАТ ДА СА МНОГО ДИРЕКТНИ, МНОГО ПР0В0КАТЙВНИ Целта им е да провокират самонаблюдение, самоосъзнаване и промяна на гледната точка.
– Вие самата сблъсквала ли сте се с подобен проблем – неуспешна връзка?
– Да, разбира се. При това не веднъж. Чувствах се успешна в работата си и в какви ли не други сфери, но не и в любовната. Точно от там тръгна мотивацията ми да разбера повече, да науча повече. Впрегнах цялото си време и енергия да науча
КАК И ЗАЩО СЕ ПРОВАЛЯТ ВРЪЗКИТЕ МЕЖДУ ХОРАТА
Така се насочих към коучинг на взаимоотношенията в двойка. Помагайки на себе си, реших че мога да помагам и на другите. Да можеш да привличаш съвместими партньори, да не допускаш грешките от предишните връзки, е огромна крачка напред.
– А след като сме открили съвместим партньор, създали сме връзка, как да я опазим и развием във времето?
– Нужни са основно три неща – емоционална интелигентност на първо място. Тя дълго бе подценявана у нас и
ВСЕ ОЩЕ Е ПРЕНЕБРЕГВАНА ВЪВ ВЪЗПИТАТЕЛНИЯ ПРОЦЕС, в ДЪРЖАВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ за сметка на рационалната интелигентност. В дългата, хармонична връзка трябва да можем да използваме негативните емоции като наш съюзник. Усетим ли, че не се чувстваме добре, не бива да подтискаме емоциите, а да ги приемем като
СИГНАЛ ЗА ПРОБЛЕМ, КОЙТО ОЧАКВА ДА БЪДЕ АНАЛИЗИРАН И РЕШЕН
Необходимо е да разберем коя наша неудовлетворена нужда поражда негативни емоции. Второто е способността да комуникираме по подходящ начин. За създаване на успешна връзка, много важна е и позитивната обратна връзка – да изразяваме благодарност, да споделяме какво ни харесва.
Обобщено с няколко думи: за красивата продължителна хармонична любовна връзка са нужни емоционална интелигентност, автентичност и умения за общуване.

Национална бизнес поща | стр. 31 |

[spider_facebook id=”1″]