Image_4151629_126Момчето било заедно със загиналата си баба и двамата си удавени братовчеди

Плачеща жена със снимка на 6-годишно дете потърси в. „24 часа”, за да помогне в издирването му, след като той изчезнал в потопа в четвъртък.

„Дойдох да ми помогнете да намерим сина на моята братовчедка, който се казва Марин Добрев”, каза Ирина Димитрова.
От разказа й стана ясно, че Марин е бил с баба си и тримата си братовчеди. Двама от тях, на 9 и 12 г., са били отнесени от стихията и са починали.

„Само едно от момчетата се е спасило, бабата я намериха удавенанадолу по улицата. Ние живеем във Варна в района на зеленчуковата борса, а Марин бе изпратен тук на гости”, добави Ирина.
Това всъщност са хората от една от построените в средата на дерето на „Горна Студена” къщи. И трите бяха пометени от вълната и останаха само основите им.

„Ето в тази къща живееха 9 човека, но няма никого от тях. Не знаем дали имат роднини и дали някой ще ги разпознае”, казва Сали Али, който живее наблизо до джамията на „Горна Студена”. Комшиите коментираха, че  старец на легло е бил отнесен от калната вода
и е намерен по-надолу по пътя на водата. От съборените къщи се спасила само Жана, защото по една случайност успяла да се хване за дърво и да изплува от водата.

Тя обаче не искаше да си спомня кошмара, тъй като пред очите й се удавила съседката й. Мъртвата жена, която бе намерена в канала за Варненското езеро, не е била в потопените коли.

Тя се е намирала близо до брега на канала и стихията направо я понесла към морските во-
ди, казаха работници от близката газостанция.
„Ето тук, в тази къща на улица „Балкапан” извадихме труповете на жените. Пожарникарите не можеха да отворят вратата от придошлата вода, а аз помагах да пренесем телата”, казва Бранимир Каменов.

Той още в полунощ в четвъртък се втурнал да помага, след като оцелял едвам в къщата си на улица „Калач”. Водата дойде внезапно и добре, че сме малко по-нависоко. Изведнъж нивото се вдигна до вратата, но аз, майка ми и брат ми Арнолд успяхме да се качим при съседите на горния етаж”, обяснява Каменов.

Вчера багер разчистваше останките от къщата на двете удавени жени. Техни роднини и съседи обаче не искаха да си спомнят и да говорят за трагедията, а в една от стаите вече се виждаше облечен с бяла дантела ковчег за прощаване.
Собствениците на единствения ламари-нен хранителен магазин в ромската махала
още не могат да
повярват, че са
живи
Те преживяват многократно ужаса, когато доплувала кола съборила постройката, от стоката им няма и помен.

Но и в махалата, и в заможните български къщи по улица „Моряшка” никой не страда за материалното. Хората са благодарни, че са останали живи, и искат само по-скоро да забравят кошмара. Дори не искат да разказват как са оцелели.

Според последните официални данни от полицията се издирват общо трима души, като не е ясно дали сред това число е и намерената в канала жена. Както и издирваният 6-годи-шен Марин Добрев.
На втория ден от трагедията „Аспарухово”, което е на практика един малък град с коло 25 хиляди жители, се опитваше да излезе от шока.
По улиците, по които бе минало цунамито, имаше хиляди хора с лопати в ръце. Багери и тежки камиони чистеха калта и я извозваха,
Доброволци прогизнали пред къщите на улица „Белгород”, където
драмата бе пълна.

Автовози извозваха ставащите за ремонт автомобили, а извадените от калта тежко пострадали возила стояха по улиците, но явно, че собствениците им не бързаха да си ги потърсят.

Пред сградата на кметството, което се помещава заедно с нещо като мол с магазини, Българският червен кръст раздаваше вода и дрехи. На паркинга, където загинаха жена и дете, търговци бяха извадили прогиз-налата си стока за сушене.

Представители на една от най-известните български ресторантски вериги бяха дошли пък, за да раздават храна. Когато се появиха дрехите и най-вече чифтовете ботуши, ро-ми се наредиха на опашка и товареха помощите в мерцедеси и детски колички. Мургавите обаче сами разпознаха сред чакащите за помощи свои събратя от квартал „Максуда”.
Повече от 100 доброволци се включиха в чистенето. Това бяха предимно млади хора, които се организираха в социалните мрежи. Сред тях имаше и манекенки, които приканиха чакащите еврокомисаря Кристалина Георгиева журналисти също да вземат в ръце лопати.

Община Варна обяви условия за набиране на доброволци. Те трябва да са над 18 г. и да имат чисто свидетелство за съдимост.
20 затворници с по-леки присъди също се включиха в почистването. Искаме и ние да помогнем, каза един от тях, но пожела да остане анонимен. Мъж и жена холандци, които обикалят Черноморието като хипита, дойдоха да снимат трагедията на улица „Белгород”.
В квартала се появиха и клошари с колички, но тъй като на практика нямаше напуснати домове, нямаше как да се появят мародери като в Добрич.

На разрушения централен пазар на „Аспарухово” бяха възстановени първите сергии със зеленчуци, докато багер чистеше калта. По дерето на улица „Моряшка” надолу работници от известни варненски строителни фирми, също вадеха клони и боклуци.
По централната улица „Св. св. Кирил и Методий”, която се спуска от стръмния стар път Варна – Бургас, няколко къщи се оказаха заплашени от събаряне. Те са на ръба на друго дере, което е успоредно на главната улица и отводняването им може
да ги спаси. Кално е пространството около блоковете на малкия жилищен панелен комплекс до пазара.
Кметът на Варна Иван Портних призова възстановяването да продължи, без да се чакат огледите на комисиите по щетите. Той обеща обективни оценки на загубите.
Щетите от водното бедствие в квартал „Аспарухово” ще бъдат оценявани от няколко комисии. При главния архитект на община Варна Виктор Бузев се събраха експерти и представители на обществения съвет по градоустройство.
Уточнени са критериите, по които ще се правят
оценките на щетите, съобщи заместник-кметът на община Варна Пейчо Пейчев. Той също заяви, че разчистването няма да попречи за последваща точна оценка на щетите. „Огледи ще се правят на обществените сгради и на пострадалите частни домове. Данните, които се съберат, отиват в Комисията по бедствия и аварии. С решение на общинския съвет ще се търсят възможности общината да подпомогне гражданите”, каза заместник-кметът.
Община Варна ще получи експертна помощ от общината в Перник с осигуряване на два екипа специалисти за оценка, очаква се и един екип от общината в Карнобат. Във Варна очакват и санитарните камиони на БЧК с препарати за дезинфекция срещу различни зарази след оттеглянето на водата.
3 камиона с над 12 500 бутилки по 1,5 л минерална вода дариха пък депутатите от БСП. Тя ще бъде раздавана на паркинга пред кметството на „Аспарухово”. Социалисти уточниха, че на семейство ще бъдат осигурени до 2 стека.
Изписаха малкия Костантин, който оцеля по чудо
Вчера на обяд 7-годишният Костантин, който бе спасен по чудо при потопа, залял „Аспарухово” в четвъртък вечерта, е бил изписан от болница „Св. Анна”.
Лекари разказаха, че детето е прибрано от майка си, която се върнала спешно от чужбина. Те споделиха, че момчето е извадило голям късмет и е в добро състояние.
„Бях с баба, после не знам какво стана”, разказало детето на лекарите. Момченцето е успяло да се спаси само и да се покатери върху покрива на кола.
В болницата е настанена пострадала при бедствието жена, която е в отделението по ортопедия и травматология. В реанимацията пък все още е мъж, който бил приет с опасност за живота. Оттам обясниха, че състоянието му е тежко, но лека-полека той се стабилизира и опасността за живота му вече е преминала.
По неофициална информация сред жертвите на потопа има цяло семейство. Общо шестима са настанени в болница, основно с травми и нервни кризи, лекарите са приели и родилка, която се е намирала в наводнения район.

24 Часа | стр. 8 |