Сега четете
Журналист от БНР представи пътеписите си в Монтана

Журналист от БНР представи пътеписите си в Монтана

Noshten_Horizont06На 16 юни в заседателната зала на общинския младежки дом – Монтана, дългогодишният журналист в БНР Румен Стоичков представи книгите си „Преди забравата“ и „Из стръмнините на България“. Десет от пътеписите са за нашия регион, затова и представянето на книгата започва от центъра на Северозапада – Монтана.

„Преди забравата“, съдържа 75 негови публикации, разказващи предимно за малки селища у нас, както и за българските етноси в съседните страни. „Из стръмнините на България“ е втората му книга, в чиято текстова тъкан са вплетени и 450 цветни снимки, дело на автора. Повечето от творбите са поместени във вестниците „Новинар“, „Сега“, „Стандарт“, „Експрес“, а някои се публикуват за първи път. В тематичен план това е среща с преданията, легендите, тъжните песни и хипотезите за произхода на едно или друго селище в страната. Както и ориентир за своеобразно пътуване из историята и красотата на България.

Ето какво казва автора в предговора на втората си книга:“… В многото ми бродения из малки селца и градчета осъзнах нещо важно. Че там някъде, в пределите на планините, височините и баирите, има огромно богатство. Богатството на нашата родина. То е в изградените през вековете църкви, параклиси и манастири, където е създаване и съхранена писмеността, книжовността, духовността, жаждата за знания. То е в непревземаемите някога крепости и стражеви кули – паметници на смелостта, на свободолюбието, на героизма и непреходната слава – спомен и за богатата история на земята, по която вървим и на която живеем.

То е вьв фолклора ни – създаден от нашите предци. Които са изпели най-тъжните си, най-великолепните си песни – за героите ни, за хайдутите, за войводите, за революционерите, за понякога невъзможната любов между различните етноси. Богатството е и в легендите и преданията, разказващи за Крали Марко, за света Богородица, за св. Георги, за Св. Архангел Михаил, за кого ли не -идващи в сънищата, подсказващи действията, посоката, местата, на които да се търси или гради.

Вижте и

В тази устна памет са и хипотезите за произхода за произхода на имената на различните селища или за местностите, в които е стъпвал някой местен или национален герой. В тях се крият и вероятностите за отдавна скрито имане, което винаги е будело интерес, освен поддържаната столетия гордост на местния човек, че живее на уникално място, което винаги е и красиво… Чрез всичко това нашите прадеди, баби и дядовци са съхранили и съхраняват благородството и богатата си душевност. Тяхната. Но и нашата.“

Румен Стоичков е роден в София. Завършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 26 години работи като журналист в БНР.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре