134224751649657Разследващият журналист Юрген Рот: Бареков е новата “руска подводница”, най-новият проект на олигархията, който печели от гнева на избирателите

БСП мисли само за едно: как да оцелее, Борисов е склонен на безпринципни договорки, а Бареков е “най-новият проект на олигархията”. Това казва пред “Дойче веле” германският разследващ журналист Юрген Рот. “От доста време се говори, че “Атака” е творение на Кремъл. Сидеров, който след поражението си на евроизборите побърза да отиде в Москва, е не само един от най-ревностните поддръжници на проекта “Южен поток”, но и проявява максимално разбиране към политиката на Путин в актуалния конфликт с Украйна.

Всичко това показва, че Москва се опитва да инфилтрира българската политика, упражнявайки влияние най-вече в националистическия спектър”, кава Юрген Рот. Той е на мнение, че нов проводник на руските интереси в България би могла да стане партията на Бареков, която също се отличава със силен националистически уклон, а и е съюзена с ВМРО, чийто замест-ник-председател Ангел Джамбазки споделя много от възгледите на  Волен Сидеров.

“Като имаме предвид каква е актуалната политическа ситуация, предсрочните избори ще са от полза най-вече за новия проект на българската олигархия – Николай Бареков и неговата партия. Бареков печели от гнева на избирателите, а много от тях се хващат на популистките му обещания. Политическите “мишелови” (не само в България) винаги са успявали да придърпат към себе си голяма част от онези избиратели, които са разочаровани от управлението. Възможно е да станем свидетели на ожесточена битка между популистите на Бареков и ГЕРБ на Бойко Борисов, като съвсем не е изключено да се стигне до коалиция като сегашната с ДПС.

А това би било още едно доказателство за безскрупулността на политическите лидери в България”, казва германският разследващ журналист Юрген Рот по повод предстоящите предсрочни избори. Много по-разумно би било да се направи коалиция с Реформаторския блок, казва Рот и добавя. “Ако това обаче се окаже невъзможно, Бойко Борисов ще бъде готов на всякакви безпринципни договорки”, посочва германският журналист. “В момента социалистите мислят само за едно: как да оцелеят”, казва Юрген Рот и продължава: Те не са заинтересовани от решаването на основните проблеми на България -тежкото икономическо положение, катастрофалното състояние на здравеопазването, демографската бомба със закъснител.

Вярно е, че партията има твърд електорат, но той се топи с всеки изминал ден. Безскрупулното коалиране с ДПС и прегръдката с олигарсите показват ясно, че БСП се интересува единствено и само от това как по-дълго да запази властта”, казва германският журналист, който е автор на книгата “Новите български демони”, посветена на топлата връзка между политиката и организираната престъпност. По-нататък Рот се спира на въпроса за бъдещето на “Южен по-ток”. Журналистът е убеден, че Русия ще продължи да упражнява силен натиск в това отношение. “Не е изключено Москва да се опита (ако вече не го е сторила) да принуди българските власти да ревизират решението си за временно спиране на работата по “Южен поток”.

Но заради опасността от европейски санкции е малко вероятно проектът да бъде скоро размразен”, посочва германският журналист. Според него от централно значение ще бъде по-нататъшният развой на руско-украинската криза: ако конфликтът тръгне към разрешаване (за което засега няма никакви признаци), то и “Южен поток” ще има бъдеще. При това без да има значение кой ще управлява в София. “Защото руските “подводници” в българската политика ще направят всичко възможно, за да наложат “Южен поток”. За осъществяването на тази кауза те ще заложат на изпитани средства като корупцията и/или изнудването”, казва германският разследващ журналист Юрген Рот.

 

[spider_facebook id=”1″]