Сега четете
Журналист представя „Гравюра от белези”

Журналист представя „Гравюра от белези”

1962143_722976921056166_6379316363121523640_o„Гравюра от белези“ е втората книга на младия български писател Светлозар Стоянов, носител на националната литературна награда „Южна пролет“ през 2010 г. за дебютния си сборник с разкази „Втора класа“. Родом от Казанлък, Светлозар Стоянов има зад гърба си над 3500 журналистически публикации в регионални и национални медии, което личи и в прозата му. „Гравюра от белези“ е оригинално и впечатляващо четиво, поднесено с необходимата доза хумор, артистизъм и индивидуалност.

Сборникът е вдъхновен портрет на съвременността, в който се преплитат като стилове автобиографичният очерк, прозата, пътеписът и публицистиката. „Когато някой описва опашка за банички така, че да усетиш присъствието на целия свят – той е майстор. И аз го гледам с респект. Светльо все едно повтаря думите на Винсент. Аха, да, същият Винсент – ван Гог: „Предпочитам да рисувам очите на някоя проститутка, отколкото най-величествената катедрала“. Старици, тъжни хора, пощенски вагони, собственото тяло – няма значение какво рисува художникът! Той просто се вълнува и движи ръката си, воден от това вълнение.

Пише и регистрира недоловимите за другите вибрации на света. Важен е драматичният, задъхан порив… към онова нещо, което никога няма да можем да дефинираме, но така или иначе винаги ще наричаме изкуство.“ Така писателят Калин Терзийски описва сборника с разкази „Гравюра от белези“ на Светлозар Стоянов. Разказите в книгата са групирани тематично и разделени в три основни цикъла. Първият, „Бай Народ“, представя фрагменти от глобалния проблем с все по-застаряващата ни нация на фона на високотехнологичното развитие на държавите.

В него читателите ще видят обществения портрет, нарисуван от талантлив наблюдател, видял процесите в обществото така ясно, както никой преди това. Разказите от втория цикъл – „Гравюра от белези“ проследяват персоналното и творческото развитие на главния герой, акцентират върху пречистващата роля на изкуството и литературата в частност. Цикълът представя и друг аспект от творчеството на автора с пътеписите „Румъния – нищо лошо“ и „Grave Britain“, които дават различен поглед върху поведението на българина зад граница, както и към емигрантския въпрос.

Вижте и

Последният цикъл от сборника – „Унижението да измисляш“ представя журналистическия поглед на Светлозар Стоянов върху проблемите за правдивото отразяване на събитията, както и ролята на реализма в съвременната художествена литература. Заложените обрати в почти всички разкази са интригуващи, всяка една история има свой оригинален сюжет.

Художествените образи в сборника са изключително естествени, а езикът – жив и увлекателен. В него гротеската често се преплита с яростен лиризъм, въжделенията – с горчивина, проникновенията с веселие. „Можем ли да бъдем прочетени през своите белези? Животът бавно гравира върху нас своя дълъг разказ. Колко ли има още за писане?“, пише Светлозар Стоянов. На 24 юни, вторник, Светлозар Стоянов гостува в книжарница „Хеликон“ – Бургас, където от 18,00 ч. ще бъде представен сборника с разкази „Гравюра от белези“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре