Правителството в Ирак блокира достъпа до социалните мрежи

Iraq_SocialMediaВластите в Ирак забраниха достъпа до социалните мрежи и каналите за комуникация. Целта е те да не бъдат използвани от ислямистките бунтовници начело с групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта”, съобщи агенция Ройтерс.

Освен че са забранени виртуалните частни мрежи (VPN), правителството е инструктирало и мобилните оператори да спрат прехвърлянето на данни. След офанзивата на ислямистите и превземането на ключови градове държавната Иракска телекомуникационна и пощенска компания (ITPC) беше принудена да спре достъпа до Facebook, Twitter, Whatsapp и Skype. Иракски медии от своя страна отбелязват, че освен ограничаването на сайтовете в редица райони на столицата и региони на страната е спрян като цяло достъпът до интернет.

Заради военните действия в Ирак съседката ѝ Турция реши за пореден път да прибегне до цензура в медиите. Анкара въведе цензура върху медийното отразяване на залавянето на турските дипломати и военни от консулството в град Мосул. Миналата сряда бунтовниците от “Ислямска държава в Ирак и Леванта” заловиха 49 турци, в това число войници от специалните части, дипломати и деца.

Вижте и

Критиците на премиера Реджеп Ердоган често го обвиняват, че сплашва медиите в страната, оказвайки натиск върху журналисти и редактори. Преди време турският премиер забрани достъпа до Facebook и Twitter, което предизвика и широка критика към турските власти. Впоследствие Върховният съд в Турция нареди да бъде възстановен достъпът до социалните медии. Този път обаче съд в Анкара заяви, че цензурата е необходима, за да бъде предпазен животът на пленените турски граждани в Ирак.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре