ba87dddece5aed4e06d80697dfad2e11На 21 и 22 юни за първи път ще се проведе „Софийски средновековен панаир“. Той се организира от сдружение “Модус Вивенди – Средновековно общество в България” със съдействието на Националния исторически музей в Боянската църква. Събитието е част от подготовката на основното подобно събитие, насрочено за 21 и 22 септември.
На панаира ще бъдат пресъздадени по атрактивен начин битът, занаятите, изкуствата, военното дело и културата през периода XII-XIV в. в България, Византия, Латинския свят и Ориента.

Музей на открито с различни експозиции, спектакли, семинари, концерти със старинна музика и базар ще запознава посетителите със света на средновековния българин и неговите съседи – съюзници и врагове от Изтока и Запада – уникално докосване до цвета, вкуса и аромата на онова време.

На панаира ще има средновековен лагер с шатри, музей на открито, демонстрации и семинари по средновековни бойни умения (историческа фехтовка), стрелба с реконструкция на средновековен рефлексен лък, турнир, демонстрации на средновековни занаяти, демонстрация и дегустация на средновековни напитки и лакомства по автентични рецепти от Западна Европа и Византия, демонстрация на средновековни игри, демонстрация на средновековно жонгльорство и на танци с огън и др.

В панаира ще участват клубовете за исторически реконструкции и възстановки “Модус Вивенди – Средновековно общество в България”, Сдружението за исторически възстановки „Чигот” и музикалните групи „Eriney”, “Ambient Folklore”, “Der Dudelgeist”, Ансамбъл “Saltarello” и Дуо “Bass Dance”.

[spider_facebook id=”1″]