Сега четете
Предсрочните избори ще са между 28 септември и 12 октомври

Предсрочните избори ще са между 28 септември и 12 октомври

rosen_plevneliev_002Предсрочните парламентарни избори ще се проведат в периода от 28 септември до 12 октомври, а конкретната дата ще бъде определена след политически консултации между парламентарно представените партии.

Около това становище се обединиха членовете на Консултативния съвет за национална сигурност, след като заседаваха повече от четири часа. Президентът Росен Плевнелиев изрази увереност, че взетото днес решение е важна стъпка към стабилност и ясна перспектива за държавата.

Решението за насрочване на предсрочни избори е взето в контекста на това, че изборите за Европейски парламент не са дали легитимност на сегашното правителство да проведе цялостни реформи, а също така не са задали ясна алтернатива, стана ясно от изявлението на президента Плевнелиев.

„Парламентарно представените политически сили, членове на КСНС, обсъдиха актуалната политическа обстановка в страната. и като отчитат, че изборите за Европейски парламент не зададоха допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на дълбоки и цялостни реформи. Като отчитат наред с това, че европейските избори не зададоха ясна алтернатива, се обединиха за необходимостта от плавен преход към политическа стабилност и за нуждата от провеждане на политически консултации за постигане на съгласие за датата на предсрочни парламентарни избори в периода от 28 септември до 12 октомври т.г.”, съобщи държавният глава след края на заседанието.

Плевнелиев изброи и другите четири точки, по които участниците в заседанието са постигнали консенсус. Това са въпросите за определяне на приоритетни задачи за парламента и изпълнителната власт, ускоряване на процеса за финализиране на споразумението за партньорство на България, очертаващо помощта на европейските структурни фондове за периода 2014-2020 г., определяне на ясни принципи и правила за номиниране на българския еврокомисар и създаване на гаранции за провеждане на честни и свободни избори.

В краткото си изказване след приключване на заседанието Росен Плевнелиев благодари на членовете на Консултативния съвет за коректния и добронамерен дебат, който са провели днес. „Вярвам, че взетото решение днес е важна стъпка за стабилност и ясна перспектива пред държавата”, посочи президентът.

Над четири часа председател на парламента, премиер, президент, министри и лидери на партии обсъждаха актуалната политическа обстановка в страната и набелязваха мерки за излизане от политическата криза. Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) започна в 9.00 ч. сутринта под звуците на протестни скандирания пред сградата на „Дондуков” 2.

Вижте и

Президентът Росен Плевнелиев посрещна министър-председателя Пламен Орешарски, министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, лидера на БСП Сергей Станишев, лидера на ДПС Лютви Местан, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, които директно влязоха в сградата без да се спрат за коментари пред медиите. Единствено лидерът на „Атака” каза няколко думи пред събралите се отпред журналисти.

Пред сградата на президентството излязоха протестиращи от Гражданско движение „ДНЕС” с лозунги: „България е единна за всички”, „България е за всички”, „Да не се делим”. Протестиращите се обявиха за национално единство и съгласие на политическите партии около няколко теми. Те обявиха, че не желаят България повече да е най-бедната страна в ЕС и хората да живеят в мизерия. Протестиращите от „ДНЕС” представиха декларация, в която настояват политическите партии, които не следват приоритетите за извеждане на страната от кризата, незабавно да напуснат управлението.

По информация от медии

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре