Сега четете
Огнян Стамболиев с голямата награда "Опера Омниа"

Огнян Стамболиев с голямата награда "Опера Омниа"

imagesБългарският преводач и критик Огнян Стамболиев се завърна от Румъния с голямата награда „Опера Омниа“. Отличието му е връчено в град Търгу Жиу, родното място на румънския класик Тудор Аргези (1880-1967), където се състоя 34-ото издание на международния литературен фестивал на името на „бащата на модерната румънска поезия“. Голямата награда на българина е връчена за цялостното му творчество. Огнян Стамболиев, който е лауреат и на Румънската академия, получи още званието „почетен гражданин“ на града за приноса си в представянето на румънската литература и култура в България.

На фестивала е представена с успех и изложба от колажи и малки пластики на проф. Иван Кънчев от Великотърновския университет, вдъхновена от творчеството на Тудор Аргези.

Огнян Стамболиев е роден през 1947 г. в Русе. Завършил е Софийския университет, специализирал в Букурещкия. Работил е като журналист, учител, оперен драматург, библиотекар, редактор, секретар на Дружеството на преводачите. Превел е повече от 30 книги от румънски, италиански и френски автори и 60 пиеси. Автор е на книги, сред които „Нова книга за операта“ и „Книга за оперетата и мюзикъла“. Носител е на редица национални и международни литературни награди, сред тях и на Румънската академия (1997), представен е в различни енциклопедии както у нас, така и в Румъния, Молдова, САЩ и Великобритания.

Вижте и

Животът днес | стр. 15 |

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре