mobileapps-for-small-businessНов вид търсачка ще “вижда” съдържанието на мобилните приложения.

В глобалната мрежа огромният обем от информация и услуги са свързани помежду си от хипервръзки и лесно могат да се проучват с помощта на търсещите машини. Потребителите обаче прекарват по-малко време в глобалната мрежа и все повече в мобилните приложения, които не са отворени за връзки и са невидими за търсачките. Компанията Quixey насочва усилията на 150-те си служители и 74 милиона инвестиции, за да промени това, пише Technology Review. Базираната в Маунтин Вю, Калифорния, компания изгражда търсеща машина, която може да “вижда” в мобилните програми и да намира това, което не е необходимо.

Целта на Quixey е да добави прозорец за търсене към телефона, който може да приема запитвания за най-добрия китайски ресторант в Сан Франциско, например, и да произвежда списък от резултати, отвеждащи ни с едно потупване с пръст към съответния екран или функция в дадено приложение. Quixey показва резултати и от мобилен софтуер, който не е инсталиран. Потупването по такъв резултат инсталира приложението и отваря свързания резултат.
“Начинът, по който хората взаимодействат с приложения на трети страни в телефони си е несъвършен”, казва съоснователят на компанията Лирон Шапира. Според него не изглежда разумно хората да трябва да се ориентират сред множеството икони, за да намерят дадено приложение и да трябва да помнят как да се ориентират вътре в приложението. “Прозорец за търсене би бил по-добър начин за използване на приложения на трети страни”, смята Шапира.

Превод и редакция: Екатерина Антонова ИА Фокус