Kerka-1“Окото на Бога” е новата стихосбирка на Керка Хубенова, старозагорски поет и журналист. На 11 юни вечерта в регионалната библиотека”Захарий Княжески” в Стара Загора я представи издателят и редакторът Румен Леонидов (изд. “факел”, София). Това е петата стихосбирка на Хубенова след “Внезапни рифове” (1990), “Обелиск на самотата” (1996), “Пясъчният мим” (2002), “Криле над Тадж Махал” (2008). Любопитно е, че всички книги на авторката излизат през 6 години. В началото може би е било случайно, сега изглежда като търсено, но пак е красиво.

Тази книга дава сила да се диша по-леко, отбеляза Румен Леонидов. Керка Хубенова не се самоизтъква в поезията си. Ако някога казва аз, то е когато има позиция, когато е гневна. Бичът в ръката на Керка й отива, хубаво е, че не го използва много често, каза Леонидов. Керка е поет, който не е измишляч.

По-скоро чака провокацията от всекидневието, от бита, за да се вгледа в битието, добави ред а кторът- и з дате л. Леонидов не пропусна да спомене звънкостта на римите на Хубенова, която предпочита класическия стих, както и деликатните, ненатрапчиви илюстрации на Владимир Кондратцев.

Керка Хубенова прочете десетина от стихотворенията в премиерната книжка: “Оцеляване на скритата свобода”, “Монолог на поета”, “Нека аз да му мисля”, “Чудото”, “Песен върху тротоара”, “Не умирай”, “Три съперници”, “Взаимност” и други. Тя потвърди открехнатата вече от Леонидов новина, че следващата й книга, само че с проза, е почти готова.
С топли и интересни думи към авторката се обърнаха Ботьо Буков, Стефанка Мирчева, Владимир Кондратцев.