images (1)Журналист от руския държавен медиен холдинг ВГТРК, който е бил ранен при минометен обстрел на село Мирний край Луганск, е починал в болница, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайски се на главния лекар на Първа областна болница в Луганск.

По-рано от пресслужбата на медийния холдинг съобщиха, че журналистът Игор Корнелюк е бил тежко ранен край Луганск и се намира в местната болница. Оттам уточниха, че работилият с него оператор на телевизията, е жив.

През изминалата нощ край Луганск започнаха тежки боеве. Към града се е била насочила колона от украинска бронирана техника, но тя е била спряна от огъня на т.нар. опълченци.

По-рано стана ясно, че руски журналист, който бе освободен вчера след задържане в Украйна, е със спукано тъпанче на лявото ухо в резултат на удар, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на медицински източник.

Кореспондентът на телевизията на руските въоръжени сили “Звезда” Евгений Давидов каза, че не може да чува с това ухо. Той загубил слуха си, след като бил ударен при разпит.

Давидов и звукоинженерът от телевизия “Звезда” Никита Конашенков бяха задържани от представители на украинските сили за сигурност в събота, а бяха освободени вчера.

По телата на двамата журналисти има множество хематоми вследствие на нанесен побой. Давидов и Конашенков освен това били изпаднали в силен стрес.

Други двама журналисти от руската телевизия “Звезда” бяха задържани в Украйна на 6 юни и освободени два дни по-късно. Тогава украинската Национална гвардия заяви, че те са заподозрени в събиране на разузнавателна информация.