IT-Face-1680-x-1024BBC използва лицево кодиране, за да измерва реакциите на зрителите.

Лондон. BBC тества нова технология за лицево кодиране, за да разбере как зрителите реагират на програмите на телевизията, пише The Telegraph. Технологията, разработена от стартиращата компания GrowdEmotion, използва уебкамери за лицево кодиране, за да записва израженията, емоциите и действията на хората. Пробното изследване на BBC е започнало с 200 участници във Великобритания, като е измервало техните щастие, изненада, гняв, страх, отвращение и тъга.

Втората фаза ще се проведе в Русия и Австралия и ще бъде последвана от трети етап в още шест международни пазара. „Това е първото по рода си изследване за BBC Worldwide, измерващо емоционалните реакции на хората към програмите с помощта на технологично неврологичен подход“, посочват от медията. Изпълнителният директор на GrowdEmotion Матю Целужак добавя, че технологията ще допринесе за по-добро качество на съдържанието и за скъсяването на дистанцията между BBC Worldwide и публиката.

Новината идва, след като CrowdEmotion получи награда за иновации от Форума за технологични иноватори, провел се в Китай през миналия месец. Компанията получи специално признание при сериозната конкуренция на седемдесет участника.

По информация на Фокус и медии