minior-postrada-v-mini-bobov-dol-222775Обръщаме се към вас, за да изразим възмущението си от излъчения по вашата телевизия репортаж за „Въгледобив Бобов дол“. В него тенденциозно се внушава на зрителите една неистина. А именно, че по време на отминалите наскоро евроизбори на територията на „Въгледобив Бобов дол“ са били купувани гласове в полза на БСП.Това се казва в писмо на управителя на “Въгледобив Бобов дол” ЕООД Красимир чаврагански до ръководството на Нова телевизия.

Ето останалата част от писмото, в което се представят позиции и твърдения, публикумани в интервю за Фрог нюз от преди няколко дни. Работниците ни били заставяни за това под угрозата за уволнение и срещу 50 лева. Анонимното лице в кадър, което говори пред вашата репортерка Вероника Димитрова, е наш работник, който не е уволнен. Неговото име е Георги Христов Димитров. Другото лице – в кадър – бившият директор на „Въгледобив Бобов дол” Огнян Зарев, не е уволнен с днешна дата, а през октомври 2013 г.

При това не по политически причини, а заради несправяне с работата и лоши финансови резултати в ущърб на дружеството. Отстраняването на Зарев от длъжност е решение на Общото събрание на предприятието от 4 октомври 2013 г. и е отразено в Агенция по вписванията веднага след настъпилата промяна – на 11 октомври 2013 г. Миньорите от „Въгледобив Бобов дол“ са възмутени от манипулативния начин, по който се анонсира „разследването” ви и се внушава, че става въпрос за политическа саморазправа с Огнян Зарев, когато преките пострадали от четирите години на неговото управление са именно работниците от „Въгледобив Бобов дол“.

При новото ръководство на мините в предприятието не само, че не е имало съкращения, но са открити нови 100 работни места. Трудовите възнаграждения на миньорите се изплащат редовно и това е не само наша констатация, а резултат от последната проверка на Инспекцията по труда. В същото време заснетият от вас репортаж на територията на „Въгледобив Бобов дол“ се старае да внуши в обществото своя недоказана хипотеза за атмосфера на натиск върху работниците, като използвате за целите си за „свидетели” анонимно за зрителите лице /Г. Димитров/ и уволнения за трудови нарушения Огнян Зарев, който се представя за „политически мъченик”.

Що се отнася до вменяваната от вас „схема за закупуване на гласове”, най-убедителният аргумент срещу нея, е изборният резултат. Лансираната от вас теза, че работниците са били „подкупвани” с по 50 лева, вече е оборена с документи в прокуратурата. Обидният нюанс, който налагате в контекста на репортажа си – че миньорите могат да бъдат „купени” срещу 50 лева, е обида за тежкия им труд. Очевадното нежелание от страна на вашата репортерка да се запознае с фактите и да прояви обективизъм, и в същото време да лансира определена гледна точка, ни навежда на мисълта за поръчково предаване, в полза на определен кръг лица и интереси.

Това прави „разследващия” ви репортаж напълно необективен и направо казано – недостоен за национален ефир. Няма да скрием от вас намеренията си за завеждане на съдебно дело срещу вашата телевизия и нека всяка от страните да защити с факти позициите си в съда. Няма да позволим спекулации с авторитета на миньорския труд и личното достойнство на работниците си. Като ръководство на дружеството сме морално длъжни да ги защитим и да парираме всеки опит за провокация и хаос в работата на „Въгледобив Бобов дол“. Считаме журналистическата професия за призвана да формира общественото мнение като борави с обективни факти.

Не забелязваме нищо подобно в репортажа на вашата служителка Вероника Димитрова. Тъкмо обратното – в него има явна злоупотреба, а излъчването на репортажа и повторенията му е нищо друго, освен упражняване на влияние чрез националния ефир. По този начин, във въпросния репортаж са прегазени всички норми за морал и етика в журналистиката и ние ще запознаем с това не само съда, но и контролиращия електронните медии орган – СЕМ.

[spider_facebook id=”1″]