Сега четете
КТБ: Кой убива длъжника си? Това е нелепо!

КТБ: Кой убива длъжника си? Това е нелепо!

1271046_375_282_4x3Г-н Делян Пеевски няма кредити от КТБ, защото няма фирми на свое име. А личните кредити на „Бромак“, отпуснати от КТБ и на дружества, контролирани от г-н Цветан Василев, са в рамките на регулациите, обясни Георги Христов, изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Корпоративна търговска банка /КТБ/. На официална пресконференция от банката представиха своята позиция във връзка със случващото се през последните дни.

„Тази дейност е била обект на проверки от одитни институции, от Комисията за финансов надзор и на рейтингови агенции, допълни Христов. Не е забранено акционер да има кредити в банката, в която е акционер“, каза той.
„Кой убива длъжника си? Това е нелепо“, попита Георги Христов, възкликна изпълнителният директор по повод твърденията, че Цветан Василев е поръчал убийството на Делян Пеевски.

„Не мога да разкривам банкови и търговски тайни, отговори той на други въпроси. Делян Пеевски, доколкото знам, няма право да има дружества, аз за такива регистрации не знам. А това, което той си е позволявал да каже и неговата майка е, че притежават медийна група“, продължи Христов в отговор на въпрос.“ Тази група е собственост на майката Ирена Кръстева, а Пеевски няма официално дружество“, увери той.

Не мога да ви кажа каква е експозицията на дружество или дружества на кредитите на Кръстева, но мога да ви кажа, че проблем с тях няма и тези кредити не са свързани с медийни проекти. Кредитите на „Булгартабак“ са проблемни. Това са две експозиции на лица, които формално нямат нищо общо с Пеевски и представляват 0.52% от общия ни кредитен портфейл на обща стойност между 25 млн. лв. и 28 млн. лв. Имахме редовно погасяване по кредитите допреди месец, но след като последва неплащане, ние предприехме мерки за контакт с тях и за блокиране на съответното обезпечение, посочи Христов. Когато изтекоха сроковете на доброволно плащане започнаха тези „маньоври“ не на самите дружества, а имам предвид действията на досъдебното производство, уточни той.

Никой в държавата не знае кой е собственик на „Булгартабак Холдинг“, в това число ние, добави Христов. След като КЗК беше заблудена, как можем ние да знаем това. Кредитите на компанията в момента те се пренасочват в други банки.
Според Георги Христов, банката е станала жертва на безпрецедентна медийна атака и манипулатовно лансиране на слухове.

Вижте и

„За нас е недопустимо да се прави подобен опит за публична екззекуция на една финансова институция“, заяви банкерът, според, подчертавайки, че доверието във финансовия свят е много важно. „Не мога да си представя отговорни фактори в държавата да клатят националната сигурност и усещането за стабилност в икономиката“, посочи той.

Георги Христов разказа, че на 9-ти юни в банката са се явили представители на следствието на Софийска градска прокуратура, които искаха да връчат призовки на четирима членове на ръководството, които искали да връчат призовки на четирима души от ръководството, сред тях и Цветан Василев. Те трябвало да се явят на разпит на 11 юли, 10.00 ч., когато се провежда събранието на акционерите. „Това беше опит да се възпрепятства провеждането на това събрание и да се разклати доверието към банката“, категоричен е изпълнителният директор, определяйки случилото се като „нескопосано шоу“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре