Сега четете
Медии на една ръка разстояние

Медии на една ръка разстояние

Modern Woman with a Smartphone and TabletДа видиш Жан Клод Ван Дам в София вече не е чак такава рядкост. Човекът снима филми у нас и даже обича да танцува из столичните клубове.

Новата мода е да видиш водещите на любимото си радио или предаване по телевизия отблизо. Медиите все почесто правятт.нар. изнесени студиа, при които предаването се излъчва от друго място, а не от сградата на медията. Това се практикува по-често от радиата, но през лятото или по време на избори и тв екипи правят открити студиа от площадите из страната.

Гостуванията най-често са в столичните молове, но може да се правят в заведения и дори на арената на цирка. Обикновено се уреждат на базата на бартер – реклама срещу ползването на терена – хем атракция за посетителите, хем адреналин за водещите.

Откритото студио няма нужда от шумоизолация. Напротив, колкото е по-шумно – толкова подобре, обясняват вещи в занаята. Добре е и да бъде разположено така, че да е достъпно за слушателите/зрителите, защото точно това е целта – те да видят гласовете или лицата от медиите на една ръка разстояние. Че даже и да се здрависат с тях.
Мачобе u песни

radio_energy_requestОт вчера, четвъртък, докато приключи световното по футбол, предаванията „Енерджи драйв рикуест“ на радио „Енерджи“ и „Любими песни за любими хора“ на БГ радио ще се излъчват по няколко пъти на живо от Mall of Sofia. Идеята е хората да се докоснат не само до водещите, но и да слушат на живо БГ изпълнители, сред които Рут Колева, VenZy, Вики и Десо от „Мастило“, Ирина флорин и Мариана Попова.

Това не е първата подобна работа на открито за екипите на двете медии.
Изнесено студио на радио „Енерджи“ за последно имаше преди концерта I Love The 90’s в столичната зала „фестивална“ на 7 юни. Тогава се правеше загрявка с интервюта на някои от звездите в спектакъла.
„Всяка година излъчваме извън студиото „Изчезвам след 60 секунди“, в която слушател на радиото печели кола“, напомни Драгомир Керелезов, програмен директор на радио „Енерджи“.

Подобни изнесени студиа медията е правила и в Пловдив, Русе и Велико Търново. По думите на Керелезов това не е толкова сложен процес. „Не си представяйте големи камиони като подвижни радиорелейни станции, както беше преди време. Сега единственото, което ни трябва, е пулт, микрофон, компютър и стабилен интернет“, разкрива той.
„Технически наместването не е сложно, но понеже гласът на водещия се предава от съответното място до студиото, а оттам – в ефира, се е случвало техниката да забие и ние да си мислим, че сме в ефир, а то не е така“, разказва Стоян Витанов, който заедно с колегата си Петър Петров води „Тотъл хит рикуест“ по радио „Витоша“. Поне веднъж годишно двамата излизат извън студиото за радост на своите фенове.

Симеон Колев, който заедно с Богдана Трифонова води сутрешното шоу на БГ радио „Стартер“ и често работи извън обичайното си място зад пулта, признава, че най-големият му проблем е, че винаги остава … гладен. „Причината е, че имам много стриктен режим, който се повтаря всяка сутрин“, разказа през смях Симо. И винаги между 7,40 ч и 8 ч огладнява. А когато е в студио навън, няма как да си направя сандвич, иначе програмата не се променя, смее се водещият.

За първи път от „Стартер“ си изнесли студиото във Варна преди 11 години за три седмици през лятото, а по-късно предаването започнало да празнува всеки рожден ден някъде навън. „Освен в заведение, където хората спират за първото си кафе за деня, предаването се е правило и на по-нестандартни места – като студио на тв предаването „Денис и приятели“, цирка и класна стая в столично училище, каза Ирина Бъчварова, програмен директор на БГ радио.
Освен „Стартер“ от 2006 г. „навън“ често се излъчва и предаването „Любими песни за любими хора“.

Селфита  вместо автографи

Има два типа хора, с които се срещат водещите при изнесеното студио. Едните нямат търпение да споделят нещо в ефир, а другите се притесняват, казва Керелезов от радио „Енерджи“. И често някой, който се включва в ефира получава обаждания или SMS-и от приятели, още докато говори по радиото.

Хората са екзалтирани, че ни виждат наблизо, което не съм очаквал за водещи, които работят в радио и все пак не са с популярни физиономии, казва Симеон Колев. По негово наблюдение модата на автографите вече е отминала. Сега е времето на селфитата или „нормалните“ снимки, които след това се качват във фейсбук.
Сред слушателите на място има такива, които навеждат глави със зачервени бузи и бързат да се махнат, допълва Стоян Витанов от радио „Витоша“.

Преди дни, по време на финала на „Ролан гарос“, от Дарик радио също направиха изнесено студио.

Вижте и

На сцената

Гласовете от „Дарик кафе“ – Иво Райчев, д-р Мирослав Ненков и Михаил Дюзев в компанията на Димитър Туджаров-Шкумбата, правят и своеобразно стенд ъп комеди на театрална сцена – „Приятели мои“. Това е нещо като изнесено заседание на сутрешния блок на „Дарик“, пошегува се Дюзев.

Първата подобна изява беше в Троян, а на 16 юни четиримата ще повторят шоуто на сцената в НАТфИЗ. Хората, които искат да видят и чуят на живо, обаче трябва да си купят билети (10 или 15 лв.)

По случай 80-ата си годишнина БНР започва турне и отива при слушателите си, обясни програмният директор Иво Тодоров. В градовете, където има регионални станции, ще бъдат организирани литературни салони, в които ще се включат автори от радиото, както концерти на неговите оркестри

Труд | стр. 25 | СОНЯ СПАСОВА

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре