grozdanova-bulfotoДиляна Грозданова е завършила английска гимназия и журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Професионалната си кариера започва в БНР като репортер, след което се включва в екипа на предаването на БНТ „Актуална антена”. В продължение на седем години е автор и водещ на популярното публицистично предаване в БНТ „Отзвук”. През 2001 г. става депутат от НДСВ, а в края на същата година е сред учредителите на ССД. През 2005 г. е директор на новосъздадената ТВ7. Грозданова е омъжена за Любомир Павлов, известен СДС деятел и по-късно шеф на столичната Общинска банка. Имат син Владимир, който в момента учи в Лондон.

Госпожо Грозданова, какво се случва в държавата?

В държавата се случва едно и също след поредните избори и нищо не се променя. За това сме виновни и самите ние, защото повечето от нас не мислят, когато отиват да гласуват. Постоянно се очаква поредният месия, който да ни спасява. Не искам да повярвам, че българите сме глупави, но не можем очевидно да намерим хората, които да ни управляват с дългосрочна стратегия. След последните избори с пълна сила важи народната поговорка: „Облякъл се Илия и пак в тия”.

Кой обърка социолозите и политолозите, които не можаха да разгадаят ребуса на партиите преди последния вот, както и намеренията на ДПС?

Не съм нито социолог, нито политолог и не искам да влизам в тяхната сфера, защото според тях те винаги са познали. Очевидно БСП обърка електората си с това дали ще изповядва западна политика, или се е насочила към Русия. Другият момент, който няма как да пропуснем, е съюзът й с ДПС, който се видя, че й изигра лоша шега на евровота.

Как оценявате поведението на журналистите при създалата се патова ситуация в държавата?

Не мога да разбера поведението на журналистите и анализаторите по време на предизборни кампании. Всички като че ли замлъкват и се дава думата повече на политиците. Необяснимо ми е защо точно когато трябва да се задават критичните въпроси се прави тъкмо обратното.

В медиите е създадена безкритична обстановка, в която виреят само глупостите. Много е гадно, че политици и голяма част от медиите поощряват народа да е глупав. Вероятно да говориш глупости на хората чрез медиите е печеливш ход, който носи политически победи в България.

Бойко Борисов по този начин ли успя да спечели евроизборите?

Разбира се, но Бойко Борисов този път се скри от медиите, а когато се появяваше, говореше като робот. Преди това говореше цветисто и беше един от ярките примери за популист у нас. ГЕРБ успя да си прибере десния електорат въпреки успеха на Реформаторския блок, който вкара един депутат. Не можем да не отбележим и факта, че Борисов концентрира цялата си кампания против БСП, докато например срещу ДПС се държеше доста по-меко.

Вие бяхте журналист в БНТ през 90-те години на миналия век. По-голям ли беше натискът над колегите в сравнение със сега?

Ако говорим за предизборните кампании, ние си знаехме, че ни е забранено да даваме оценки и да правим коментари. Журналистите в БНТ бяхме като гара разпределителна. Извън кампаниите обаче беше различно. Бяхме опиянени като туристи, които дишат чист въздух горе в планината. Имахме много по-голяма свобода. Вярвахме на всички тези правила, които днес са само шаблон в журналистиката. Свободата е като кислорода – виждаш колко ти е нужна, когато я нямаш. Когато настъпиха промените, ние не знаехме какво точно означават.

След това ту ни вземаха кислорода, ту ни го връщаха. За мен най-лошото е, че в политиката влизат все повече непознати лица, а голяма част от тях не са читави. Другото явление, което ме дразни, са постоянните внушения за вина у българина, че не гласува. Когато няма за кого да се ожениш, по-добре си остани ерген. Ситуацията и в момента е като един „Балкантурист”, където работеха служители, които гледаха да те оберат и не мислеха за клиента. Точно това правят и нашите политици и избиратели. Едните не мислят за кого гласуват, а другите не се усещат, че им идва краят, след като лъжат и крадат.

След проваления вот за Европарламента има ли все още бъдеще Георги Първанов?

Ако Георги Първанов си беше останал с БСП, щеше да има много силен вот и щеше да има шанса при създалата се ситуация в момента да се бори за лидерството в партията. Неговият крах беше предначертан, защото „столетницата” има много силни инстинкти да оцелява. Колкото и да губи от периферията си, историята е доказала, че и при най-силните трусове ядрото в БСП остава. Аз съм журналист от толкова дълги години и съм свидетел на какви ли не опити социалистите да се разцепят, но това не се случва. Той може би се надява да влезе в парламента, но аз не виждам как това ще стане.

Каква е причината златната му опаковка като президент да се разпадне?

Георги Първанов няма нито качествата на царя, нито харизмата на Бойко Борисов, който, трябва да му се признае, умее да говори на хората това, което те искат да чуят. Първанов сгреши с това пълно поклонничество към Путин и затова народът не го харесва. Колкото и да се делим на русофили и на русофоби, българите си харесват Европа. Никой не иска да емигрира в Русия, а се насочва към САЩ и към Стария континент. Георги Първанов се изхаби.

До какво ще доведат евентуалните нови избори у нас?

Новите избори няма да доведат до нищо ново. Политиците като цяло нямат никакви задръжки да се сдружават помежду си и да правят безпринципни коалиции. Отново никой няма да има мнозинство и само ще гледаме как се създава поредната коалиция. Очевидно парите, влиянието в съдебната система и медиите са много поважни от принадлежността в политическата карта. Бойко Борисов например няма никакъв проблем да се съюзи с ДПС. Той може да стане партньор на всяка партия, дори и на дявола. В крайна сметка това ще се реши единствено от хората и от парламента. Единственият потърпевш от едни евентуални предсрочни избори е „Атака”, защото този път Волен Сидеров няма да влезе в Народното събрание.

Как се чувствате здравословно?

По-добре, но това е лична тема за мен, която не искам да коментирам. Освен това не съм виждала някой човек, който е напълно здрав.

Професията на журналист ли отключи болестта ви?

Не, не бих казала. Напротив, професията на журналист само ми е помагала. Преди да започна да се занимавам с професията си, бях много срамежливо момиче, след което се отворих. Журналистиката ми даде възможност да стана по-социална и дл си сьпдлм контакти

Моите колеги бяха принудени да издърпат прехода на гърба си и за съжаление, това им коства живота. Мнозина от тях починаха изключително млади. Преди прехода при Живков имаше едно сигурно. Всеки знаеше за кого и за какво да пише. По времето на Тато имаше сигурност за работното място, повече почивки и нямаше толкова голяма престъпност. След 1989 г. много хора останаха на улицата. Младото поколение журналисти трябва да опита от опиянението, което ние преживяхме след падането на режима, защото тогава имаше много по-голяма свобода и шефовете не си позволяваха да ни хокат както сега.

Ако трябва да сравним цензурата днес и преди, какви са вашите заключения?

Разликата в цензурата между времето преди прехода и днес е само в това, че преди тя беше официална, а днес е задкулисна. В края на 80-те години бяха внедрени много учени във властта, което днес не ни се получава особено. Друго ми прави впечатление. Не мога да приема, че ГЕРБ е дясна партия, защото дясното значи свобода, а не данъци, пътища и финансова политика. Бойко Борисов и Цветан Цветанов въведоха една полицейщина и постоянно говорене с медиите. Мисля, че е време двамата да издадат книга, в която да публикуват есемесите, които са изпращали до редакциите. Едно време покойният кичолог проф. Иван Славов издаде книга с плакатите на соца, на които ние много се смяхме. Политиците започнаха постепенно да ни правят на будали и да ни говорят все повече глупости. Време е да спрат да ни подценяват.

По в. Галерия | стр. 20; 21 | Васил ВАСИЛЕВ